Blocaj în Coaliţie. Băsescu nu a convins UDMR să sprijine un parlament unicameral cu 300 de aleşi

PDL şi UDMR i-au prezentat preşedintelui Traian Băsescu puncte de vedere diferite în ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei.

14 dec. 2011, 15:39
Blocaj în Coaliţie. Băsescu nu a convins UDMR să sprijine un parlament unicameral cu 300 de aleşi

Democrat-liberalii doresc revizuirea Constituţiei pentru ratificarea acestuia şi pentru instituirea Parlamentului unicameral cu 300 de parlamentari, iar data referendumului să fie stabilită în acord cu opoziţia. UDMR, în schimb, va susţine doar revizuirea în ceea ce priveşte acordul fiscal.

PDL susţine acordul fiscal, iar România să adere şi să semneze acest acord. PDL susţine revizuirea Constituţiei pentru ratificarea acordului fiscal. PDL susţine ca, odată cu revizuirea Constituţiei în vederea ratificării acordului, să se pună şi trecerea la Parlament unicameral cu 300 de parlamentari„, a declarat premierul Boc la finalul întâlnirii de la Palatul Cotroceni între preşedintele Băsescu şi liderii partidelor Puterii.

Emil Boc a mai arătat că data referendumului poate fi stabilită de comun acord cu opoziţia, astfel încât cele două probleme fundamentale pentru România – acordul fiscal şi Parlament unicameral – să devină realităţi în 2012.

UDMR nu vrea unicameral cu 300 de aleşi

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că formaţiunea sa susţine amendarea Constituţiei doar pe tema acordului de uniune fiscală, el precizând că acest lucru se poate face când partidele ajung la un consens şi nu vor introduce alte elemente de amendare a Legii fundamentale.

Poziţia UDMR este că în acest moment altă soluţie decât amendarea Cosntituţiei nu există. În momentul în care partidele politice ajung la un consens, atunci se poate face amendarea Constituţiei foarte repede – anul viitor, în martie, aprilie, mai, când va fi cazul – cu condiţia să nu deschidem alte subiecte, să nu încercăm să introducem alte elemente de amendare a Constituţiei. Pe acest punct precis, privind acordul de uniune fiscală, vom susţine amendarea Constituţiei şi nici noi nu vom deschide alte subiecte„, a spus Kelemen, citat de Mediafax.

În ceea ce priveşte referendumul pentru validarea revizuirii Constituţiei, liderul UDMR a spus că nu se poate stabili în acest moment data acestuia.

Nu trebuie să ne grăbim, este o chestiune care trebuie discutată mai târziu, nu acum, în decembrie„, a spus Kelemen.