Bloomberg: Italia se aliniază cerinţelor lui Putin şi e gata să plătească în ruble pentru gazul rusesc

Compania italiană de petrol și gaze Eni SpA urmează să deschidă conturi în ruble la Gazprombank. Bloomberg, care publică informaţia, precizează că un astfel de pas va face posibilă îndeplinirea cerințelor Rusiei de a plăti gazul în ruble.

27 apr. 2022, 21:13
Bloomberg: Italia se aliniază cerinţelor lui Putin şi e gata să plătească în ruble pentru gazul rusesc

„Gigantul energetic italian Eni SpA se pregătește să deschidă conturi în ruble la JSC Gazprombank, permițându-i potențial să satisfacă cererile Rusiei de plăți de gaze în moneda locală”, au declarat pentru Bloomberg surse familiare cu situaţia.

Publicația clarifică faptul că acum Eni lucrează la problema deschiderii de conturi în ruble cu guvernul italian și autoritățile europene. Compania nu a oferit comentarii oficiale pe marginea acestui subiect.

Citeşte şi Bloomberg: Patru cumpărători europeni i-au plătit deja în ruble lui Putin, pentru gazul rusesc

Cu toate acestea, Eni așteaptă cu nerăbdare și alte comentarii din partea autorităților italiene și europene cu privire la posibilitatea de a utiliza contul în ruble pentru a plăti gazul, deoarece Comisia Europeană a transmis deja că o astfel de mișcare ar încălca sancțiunile. Eni nu a folosit încă noul mecanism, iar până acum s-a decontat plata numai în euro. Următoarele plăți sunt scadente în a doua jumătate a lunii mai.

Citeşte şi Nicolae Ciucă, după sistarea livrării de gaze în Europa: Se caută alternative la gazul rusesc