BNR a redus dobânda de politică monetară, în contextul crizei COVID-19. Ce măsuri a mai luat Banca Naţională

Banca Naţională a României (BNR) a decis într-o şedinţă de urgenţă ca din 23 martie 2020 să reducă dobânda de politică monetară de la 2,5% la 2% dar să şi cumpăre titluri de stat în lei de pe piaţa secundară în vederea consolidării lichidităţii structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanţarea în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului public.

20 mart. 2020, 15:39
BNR a redus dobânda de politică monetară, în contextul crizei COVID-19. Ce măsuri a mai luat Banca Naţională

BNR a emis un comunicat în care a expus concluziile de după şedinţa de vineri. „În data de 20 martie 2020, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României s‑a întrunit într-o şedinţă de urgenţă şi a adoptat un pachet de măsuri menit să atenueze impactul situaţiei generate de epidemia de coronavirus asupra populaţiei şi companiilor româneşti. În actualul context intern şi internaţional şi în baza informaţiilor şi analizelor privind evoluţiile macroeconomice şi financiare în continuă schimbare, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât următoarele:

Reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la sută, la 2,0 la sută începând cu data de 23 martie 2020;

BNR a cumpărat titluri de stat în lei, de pe piaţa secundară

Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual. Astfel, începând cu 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 1,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la sută, de la 3,50 la sută. Pe acest fond, este de aşteptat ca principalele cotaţii ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă;

Citeşte şi MApN a omologat izoleta de concepţie românească care va fi produsă în ţară

Furnizarea de lichiditate instituţiilor de credit prin intermediul operaţiunilor repo (operaţiuni revesibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcţionării fluente a pieţei monetare şi a altor segmente ale pieţei financiare;

Cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară în vederea consolidării lichidităţii structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanţarea în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului public.

În funcţie de evoluţia situaţiei, Consiliul de administraţie este pregătit să decidă şi reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit.

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine al evoluţiilor economice şi financiare, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât, totodată, suspendarea calendarului şedinţelor de politică monetară anunţat anterior, urmând ca şedinţele pe probleme de politică monetară să aibă loc ori de câte ori va fi necesar.

Consiliul de administraţie al BNR urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei, deciziile sale având ca obiectiv asigurarea stabilităţii macroeconomice şi buna funcţionare a sistemului bancar, a pieţelor financiare în folosul populaţiei şi companiilor româneşti”, se arată în comunicatul BNR.