BNR, avertisment teribil pentru români! Criza care va face prăpăd: „Acest șoc trebuie oprit!”

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a lansat un avertisment terbil pentru români în contextul creşterii inflaţiei din ultima perioadă.

15 feb. 2022, 17:15
BNR, avertisment teribil pentru români! Criza care va face prăpăd: „Acest șoc trebuie oprit!”
BNR, avertisment teribil pentru români!

BNR, avertisment teribil pentru români! Adrian Vasilescu susţine că această creștere a inflației trebuie stopată imediat, altfel vom avea urmări grave în economie.

BNR, avertisment teribil pentru români! Criza care va face prăpăd: „Acest șoc trebuie oprit!”

Adrian Vasilescu a declarat, marți, la RFI, că 80% din inflația actuală este cauzată de inflația mondială care are la bază criza energetică așa că, pe plan intern, prea multe lucruri nu pot fi făcute. Printre cele care pot fi făcute însă, se numără măsurile de sprijin pentru populație și introducerea de reguli pe piața energiei în așa fel încât consumatorii să nu mai fie la cheremul producătorilor.

„Suntem sub un șoc inflaționist puternic determinat de un șoc al scumpirii electricității, gazelor naturale, combustibililor. Acest șoc trebuie oprit”, spune consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Acesta arată cu degetul înspre profiturile uriașe făcute inclusiv de producătorii al căror acționar majoritar este statul, „stat care și-a luat partea din profituri”.  „Consiliul Concurenței ar trebui să fie prezent puternic pe această piață în care, în opinia mea, concurența la această oră nu este tocmai loială”, a mai declarat consilierul guvernatorului BNR.

Avertismentul economistului Mircea Coşea: „Situaţia devine periculoasă. Populaţia ar putea recurge la mişcări sociale”

Rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2022, comparativ cu luna ianuarie 2021, a crescut la 8,4%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Tarifele la gaze naturale s-au majorat cu 60,9%, în timp ce la energia termică au crescut cu 21,5%. Alte creşteri semnificative de preţ au fost înregistrate la servicii poştale, de 22,5%, iar dintre alimente cele mai mari scumpiri au fost la ulei (25,7%), cartofi (25,6%), mălai (17%), zahăr (11%).

BNR anunţă noi scumpiri în România. Se prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022

Adrian Vasilescu a amintit că măsurile de plafonare și compensare ale prețurilor la energie și gaze vor expira la 31 martie. „După 31 martie vine 1 aprilie, luna cu Paștele. După luna cu Paștele vin alte luni în care șocul acest energetic va produce efecte puternice pentru economie și pentru populație. Mai sunt câteva luni în care pot fi luate măsuri pentru protejarea populației în așa fel încât să avem un parcurs de câteva luni, 6 luni după ce va expira la 31 martie această decizie de plafonare și compensare, un proces pentru a pregăti România să intre în ritmul normal al tranziției energetice. În acest proces trebuie câștigată populația. Nu poate fi populația lăsată la cheremul producătorilor de energie. Piața trebuie organizată. Organizarea se face cu reguli. În cer zboară avioanele, nu zboară alandala, zboară pe culoare de zbor”, a ma spus Adrian Vasilescu.