Această analiză este susținută de o cercetare realizată de banca austriacă Erste. Suma cheltuită reprezintă aproximativ 10% din rezervele valutare totale ale României. La sfârșitul lunii martie, rezervele valutare erau de 62 de miliarde de euro. După victoria lui Simion, leul a depășit pragul de 5 lei pentru un euro, dincolo de obiectivul BNR.
În prezent, nivelul critic al monedei naționale ar părea să fie 5,15 lei pentru un euro, leul stabilizându-se în jurul valorii de 5,12, reprezentând o depreciere de aproximativ 2,8% față de săptămâna anterioară, conform estimărilor băncii austriece.
Vezi și Anunțul momentului de la BNR pentru românii care își țin economiile la „ciorap”. Totul este oficial
BNR ar fi cheltuit doar luni 2 miliarde de euro pentru a menține stabilitatea cursului de schimb al leului, după ce George Simion a câștigat primul tur al alegerilor. Presiunea asupra leului a fost resimțită încă de la începutul zilei de luni, apoi s-a intensificat pe parcursul zilei, pe măsură ce investitorii au început să vândă lei și să cumpere euro pentru a-și proteja economiile.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a explicat că au apărut presiuni asupra cursului leului: „În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe piața valutară. Intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ. În consecință, pentru a tempera aceste mișcări trebuie atrasă lichiditatea din piață și dobânzile să crească. BNR va căuta un optim pentru această situație”, potrivit G4media.
O situație similară a avut loc imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, când Călin Georgescu a câștigat. În urma victoriei lui Simion, atât investitorii, cât și cetățenii au început să vândă lei și să cumpere euro, temându-se de impactul economic generat de scenariul că liderul AUR ajunge președinte.
Simion a prezentat un program populist, promițând că va lupta împotriva unor politici ale Uniunii Europene, în condițiile în care dezvoltarea României depinde, în mare măsură, de fondurile europene necesare pentru infrastructura și programele de asistență socială. De asemenea, președintele AUR a afirmat că, dacă va ajunge președinte, îl va numi pe Călin Georgescu premier.
Georgescu, pe de altă parte, a propus, în campania electorală, naționalizarea unor sectoare economice, inclusiv a terenurilor agricole, și a vorbit despre posibila ieșire a României din NATO.