BNR: Nu există motive pentru majorarea ratei dobânzii

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), a afirmat vineri că nu vede motive convingătoare pentru majorarea ratei dobânzii, chiar dacă țara este aproape de a ieși din perioada de inflație negativă, transmite Reuters.

14 oct. 2016, 16:13
BNR: Nu există motive pentru majorarea ratei dobânzii

„Avem presiuni inflaționiste în urma majorării salariilor în sectorul public și privat; aceste presiuni sunt parțial compensate de câștigurile din productivitate. De aceea, apreciem că nu este momentul pentru o înăsprire a politicii monetare. Nu există motive convingătoare pentru majorarea ratei dobânzii”, a declarat Dăianu la o conferință organizată la Varșovia de Banca Centrală a Poloniei, potrivit Agerpres.

În 30 septembrie, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, în unanimitate, menținerea dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an, apreciind că încă nu există „semne de supraîncălzire”.

De asemenea, Dăianu a dat asigurări că BNR este gata să intervină dacă planul privind conversia creditelor ipotecare denominate în franci elvețieni va duce la turbulențe pe piețe, un scenariu pe care oficialul BNR îl vede puțin probabil.

Citeşte şi BNR a decis reducerea ratelor rezervelor minime la valută la 10%