BNR: O lege a insolvenţei persoanelor fizice ar face doar să-i îmbogăţească pe avocaţi

Banca Naţională nu vrea o lege a insolvenţei pentru persoanele fizice. Argumentul şefilor din BNR: legea nu ar face decât să-i îmbogăţească pe avocaţii specializaţi în insolvenţă. În ceea ce îi priveşte pe clienţii nemulţumiţi de bănci, Banca Naţională îi sfătuieşte să evite justiţia şi să apeleze la mediere.

19 sept. 2013, 20:26
BNR: O lege a insolvenţei persoanelor fizice ar face doar să-i îmbogăţească pe avocaţi

Şefii din Banca Naţională au reacţionat la propunerile legate de introducerea unei legi care să le permită românilor care nu-şi mai pot plăti datoriile să se declare faliţi, potrivit România TV.

„În loc ca tot ceea ce persoana fizică să poată plăti să se ducă în mod normal către creditori şi către nevoile sale fundamentale, o bună parte din ceea ce persoana fizică poate plăti se va duce la cel care este administrator al insolvenţei, aşa cum, din nefericire, se întâmplă acum în prea multe cazurti de insolvenţă a personelor juridice”, a explicat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

Potrivit oficialilor BNR, românii care nu mai fac faţă datoriilor sunt deja protejaţi de legislaţia actuală în faţa creditorilor. În ceea ce priveşte clauzele abuzive din contractele de credit, BNR consideră că problemele se pot rezolva prin mediere.

Băncile sunt asaltate în prezent de procese ale clienţilor nemulţumiţi de clauzele din contractele de credit. Mulţi români au câştigat în instanţă împotriva băncilor şi au obţinut rate mai mici.