BNR se opune proiectului privind contractele de credit oferite consumatorilor

Proiectul de ordonanță de urgență privind contractele de credit oferite consumatorilor și garantate cu bunuri imobile stabilește obligații suplimentare pentru creditori, fără că acestea să fie însoțite de un studiu de impact, cadrul legal propus putând avea și un efect negativ asupra modului de funcționare a pieței creditului, precum și o influență substanțială în ceea ce privește stabilitatea instituțiilor și a piețelor financiare, este atenționarea Băncii Naționale a României transmisă Guvernului.

12 iul. 2016, 08:41
BNR se opune proiectului privind contractele de credit oferite consumatorilor

Banca centrală apreciază că actuala variantă a proiectului poate genera un clar dezechilibru contractual, care să încurajeze debitorii să nu își mai achite obligațiile de plată.

Un proiect de ordonanță pentru implementarea Directivei 17 a UE privind creditele ipotecare a fost elaborat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) încă de anul trecut, dar de la începutul anului instituția a prezentat alte două forme ale actului, ultima în luna martie.

În forma inițială, contractele de credit nu mai erau considerate titluri executorii, dar în urma modificărilor, Guvernul va păstra caracterul de titlu executoriu al contractelor bancare, însă va retrage acest prerogativ firmelor de cesiune creanțe. Față de proiectul inițial, pus în dezbatere publică la începutul anului, sunt eliminate mai multe prevederi potrivnice băncilor.

Citeşte mai mult pe profit.ro.