BNR se teme de o nouă bulă imobiliară în România, din cauza dobânzilor mici la depozitele bancare

Preţurile locuinţelor şi terenurilor în România sunt încă scăzute, faţă de majoritatea ţărilor unde au crescut în ultimii doi ani. O nouă bulă imobiliară este pe punctul de a se declanşa atât în Europa, cât şi în România. Nu că investitorii ar fi uitat de criza de acum câţiva ani, dar nu au ce face cu banii strânşi după ce băncile au scăzut drastic dobânzile la depozit în întreaga Europa.

26 iun. 2014, 10:50
BNR se teme de o nouă bulă imobiliară în România, din cauza dobânzilor mici la depozitele bancare

Dobânzile real negative oferite de bănci la depozite i-ar putea determina pe cei care economisesc să caute alternative pentru plasarea banilor în pământuri şi locuinţe, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, scrie jurnalul.ro.

Citeşte şi Apartamentele au coborât şi la 650 de euro metrul pătrat în Bucureşti. Vezi cele mai convenabile oferte

„Ecuaţia este simplă. Dacă omul care pune bani deoparte vrea să fie avantajat cel puţin cu o dobândă mică, dar real pozitivă, acum vede că este penalizat (…) cu dobândă real negativă. Şi unde se poate duce cu economisirea? O plasează în ceva care îi dă sentimentul că îi creşte valoarea. Dar sentimentul acesta se schimbă. Creşte până la un punct şi apoi începe să scadă. Care este punctul în orice speculaţie? Povestea aceea veche cu hainele împăratului… până când unul strigă împăratul este gol. După aceea se schimbă percepţia”, a explicat Mugur Isărescu.

 Citeşte şi Dezvoltatorii imobiliari sunt tot mai disperaţi: garsoniere şi vile tot mai ieftine

Acesta a mai spus că analizând structura investiţiilor străine din perioada 2005-2008 s-a dovedit că au fost foarte multe achiziţii de terenuri sau imobile realizate doar în scop speculativ, iar în acest context a pledat petru o analiză mai detaliată a structurii fluxurilor de capital către România. „Am spus-o şi atunci, că la Otopeni nu poate nimeni să spună dacă cineva vine să cumpere pământ în interes speculativ sau ca să stea acolo (…) Lucrurile se complică când încerci să obţii date mai sensibile. Ce gânduri aveţi cu investiţia, când faceţi investiţia propri-zisă, de unde luaţi banii?”, a completat guvernatorul BNR.


loading...