Mugur Isărescu decide marţi ce se întâmplă cu dobânda BNR, după ce unii conomiști prognozează o inflație de peste 8% după creșterile de taxe. ”Nu cred că vor majora dobânda cheie. Creșterea TVA, cu două puncte procentuale în cazul majorării de la 19% la 21% și cu 6 puncte procentuale de la 6% la 11%, vor aduce circa două puncte procentuale peste inflație. La aceasta se va adăuga și creșterea accizelor care vor contribui și ele la mojorarea inflației. În aceste condiții, spre sfârșitul anului mă aștept ca inflația să urce peste 8% poate chiar spre 10%”, a declarat Adrian Codirlașu, președinte CFA România, citat de economica.net.
Astfel, apare din nou întrebarea dacă nu cumva, din cauza majorării inflației, în toamnă ne-am putea aștepta la o majorare a dobânzii cheie, nu la una sau chiar două scăderi, cum era prevăzut inițial.
Ce au de făcut românii care nu-și mai pot plăti ratele bancare. ”Ne adresăm imediat!”
”Considerăm că Banca Națională a României va menține rata dobânzii de politică monetară neschimbată în cadrul ședinței din 8 iulie. De asemenea, ne așteptăm la o comunicare ușor agresivă, având în vedere presiunile inflaționiste vizibile pe termen scurt. Reducerile ratei dobânzii sunt acum o poveste pentru 2026”, spune și ING Bank.
Odată cu pachetul fiscal anunțat recent, orientarea politicii fiscale a devenit mai transparentă. Cu toate acestea, rămâne incertitudinea cu privire la impactul final al acestuia asupra inflației. Pe termen scurt, se așteaptă o creștere a presiunilor inflaționiste din cauza facturilor mai mari la energie începând din iulie, agravată de creșterile TVA și ale accizelor din august.
În ansamblu, anticipăm că acești factori combinați vor împinge inflația în intervalul 7,5-8,0% în lunile următoare, care probabil se va stabiliza mai aproape de 7,5% până la sfârșitul anului. Se preconizează că în a doua jumătate a anului 2026 se va produce un puternic efect de bază dezinflaționist, care ar trebui să reducă inflația anuală la un nivel cuprins între 4,0% și 4,5%.
Banca Naţională a României a anunțat cursul valutar de referință pentru ziua de luni, 7 iulie 2025. Leul românesc s-a depreciat în fața monedei europene, a dolarului și lirei sterline, fiind cotat în plus față de francul elvețian. Gramul de aur a scăzut cu mai mult de un leu.
Banca Națională a cotat în creștere moneda europeană, la 5,0645 lei. Dolarul american și lira sterlină s-au apreciat din nou în fața leului, până la 4,3179 lei, respectiv 5,8692 lei. Francul elvețian a coborât la 5,4146 lei.
Gramul de aur a fost evaluat în scădere, cu peste 1 leu față de sfârșitul săptămânii, la 459,5007 lei.
Unitatea de cont a FMI, utilizată pentru tranzacțiile între băncile centrale, a crescut până la 5,9251 lei.
Cursurile pieţei valutare sunt calculate de BNR pe baza cotaţiilor practicate de societăţile bancare autorizate să efectueze operaţiuni pe piaţa valutară. Lista nu implică obligativitatea utilizării cursurilor valutelor și aurului în tranzacții efective de schimb valutar și înregistrări contabile, a precizat BNR.