BNR susţine o lege a insolvenţei persoanelor fizice, dar cu condiţia să fie funcţională şi nediscriminatorie

Banca Naţională a României susţine adoptarea Legii insolvenţei persoanelor fizice, cu condiţia ca legea să fie funcţională, să nu inducă ideea că persoana care nu plăteşte nu are niciun cost şi să nu fie discriminatorie, a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul şedinţei comune a comisiilor parlamentare de Buget-Finanţe, potrivit Agerpres.

10 feb. 2015, 17:07
BNR susţine o lege a insolvenţei persoanelor fizice, dar cu condiţia să fie funcţională şi nediscriminatorie

„Nu credem că ar fi utilă o intervenţie legislativă, cu excepţia legii insolvenţei, care ar da nu numai pentru debitorii în franci elveţieni, dar pentru toţi debitorii, capacitatea mai mare să negocieze cu băncile pentru că ar avea o frână de protecţie. Altminteri nu vedem legea ca o soluţie miraculoasă, pentru că intrarea sub imperiul legii insolvenţei persoanelor fizice este extrem de dureros. Dar existenţa ei este un lucru pozitiv şi suntem pentru acest lucru”, a explicat Isărescu.

Guvernatorul BNR a precizat că intervenţiile publice ale reprezentanţilor BNR au fost pentru o lege funcţională, care să nu creeze „hazard moral”. „Adică să nu dea sentimentul că dacă nu plăteşti nu ai niciun fel de cost. În definitiv, un credit este acordat pentru a fi rambursat. Iar a treia condiţie este să fie o lege care să nu creeze discriminare. Faptul că suntem pentru această lege constituie decizia noastră de a avea o dezbatere la BNR pe această temă, pentru că şi aici sunt foarte multe confuzii”, a explicat Mugur Isărescu.