BNR taie dobânda cheie la 5,5%. Nou minim istoric

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât să reducă dobânda de politică monetară la nivelul de 5,50 la sută pe an de la 5,75 la sută, începând cu data de 3 februarie 2012.

02 feb. 2012, 10:20
BNR taie dobânda cheie la 5,5%. Nou minim istoric

Nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit au fost menţinute, iar lichiditatea din sistem a fost apreciată ca fiind adecvată.

Este cea de-a doua tăiere de dobândă cu 0,25 pp operată de BNR în acest an. În noiembrie 2011 dobânda a fost redusă de la nivelul de 6,25%, unde a stat mai bine de un an şi jumătate, la 6%.

Relaxarea politicii monetare vine pe fondul procesului de dezinflaţie pornit în România de la sfârşitul verii anului trecut, după eliminarea efectului de bază al creşterii fiscalităţii.

Semnalul de ieftinire a creditului în lei dat de BNR vine imediat după ce noul regulament de creditare care înăspreşte condiţiile de eligibilitate pentru creditul în valută a intrat în vigoare. Sprijinirea creditului în moneda locală ar trebui să dea un imbold economiei, care este de aşteptat să încetinească în acest an, pe fondul recesiunii anunţate în zona euro.