BNR, veste proastă despre economiile românilor. Cifrele prezentate luni de Mugur Isărescu

Leul românesc a pierdut aproape cinci bani în raport cu dolarul american, astfel că acesta a ajuns să fie cotat la 4,8734 lei româneşti. De asemenea, leul românesc a pierdut aproape patru bani în raport cu francul elveţian.
Filip Stan
13 ian. 2025, 15:27
BNR, veste proastă despre economiile românilor. Cifrele prezentate luni de Mugur Isărescu

Curs BNR 13 ianuarie 2025. Moneda naţională s-a depreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9731 lei, în creştere cu 0,03 bani (0,01%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9728 lei.

Leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,8734 lei, în creştere cu 4,68 bani (0,97%), comparativ cu vineri, când s-a situat la 4,8266 lei.

De asemenea, moneda naţională s-a depreciat şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,3188 lei, în creştere cu 3,76 bani (0,71%), faţă de 5,2812 lei, cotaţia anterioară.

Curs BNR aur  – Preţul unui gram de aur a crescut luni, 13 ianuarie 2025, cu 4,1286 lei (0,99%), şi a ajuns la 419,9433 lei, de la 415,8147 lei, cursul anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR). Este cea mai mare valoare din istorie anunţată de BNR pentru un gram de aur.

Avertismentul BNR pentru românii care fac plăți în numerar. Ce se întâmplă cu bancomatele din România

Pe piețele internaționale, uncia de aur se tranzacționa, la ora 14.00, cu 2,703.00 dolari, (contracte Futures, livrare februarie 2025 ), iar cotaţiile spot se aflau la 2,677.58 dolari per uncie.

Datele pentru cursul BNR au ca sursă site-ul oficial al Băncii Naţionale a României, iar cele pentru valorile de pe pieţe internaţionale sunt preluate de pe Bloomberg.com.

 

BNR: Principalele riscuri fizice evaluate pentru România se referă la inundaţii, secetă şi temperaturi ridicate

Şapte emisiuni de obligaţiuni verzi au fost consemnate în România, în 2024, cu o valoare totală de 8,1 miliarde euro, al căror emitent a fost Guvernul României, arată Tabloul de monitorizare a riscurilor climatice asupra sectorului bancar din România, publicat vineri de Banca Naţională a României (BNR). Principalele riscuri fizice evaluate pentru România se referă la inundaţii, secetă şi temperaturi ridicate. În cazul inundaţiilor, au fost identificate 23 de judeţe cu risc mediu şi ridicat. În ceea ce priveşte seceta, au fost identificate 31 de judeţe cu risc mediu şi ridicat. Analiza a identificat 30 de judeţe din România cu risc mediu şi ridicat la temperaturi ridicate. ”În anul 2023, România a pierdut prin defrişări 25,1 kilohectare de păduri la nivel naţional, în judeţul Suceava fiind observate cele mai multe pierderi de păduri (15%)”, se mai arată în raport.

”Valoarea emisiunilor de obligaţiuni verzi la nivel mondial a înregistrat o creştere de 6,5% la finalul lunii noiembrie 2024 faţă de întreg anul 2023, însă va rămâne sub maximul istoric înregistrat în anul 2021. În România, au fost consemnate şapte emisiuni de obligaţiuni verzi în anul 2024, cu o valoare totală de 8,1 miliarde euro, al căror emitent a fost Guvernul României. De asemenea, creditele verzi acordate companiilor nefinanciare s-au menţinut pe un trend ascendent în anul 2024, cu o rată anuală de creştere de 93% faţă de septembrie 2023, reprezentând însă 2,9% din expunerea bancară faţă de firme. În sectorul populaţiei, creditele verzi au ajuns la aproximativ 10 miliarde lei (+50% faţă de septembrie 2023) şi reprezintă 5,7% din portofoliul bancar de credite acordate acestui segment”, arată datele BNR.

După ce s-a situat pe un trend descendent în perioada 2022-2023, emisiunea de obligaţiuni verzi la nivel mondial a prins un uşor avânt în anul 2024, ajungând la 568 miliarde euro la finalul lunii noiembrie 2024, cu 6,5% mai mult faţă de volumul înregistrat pentru întreg anul 2023. În continuare, statele membre UE deţin cea mai importantă pondere din totalul emisiunilor verzi la nivel mondial (52%), fiind urmate de China (11%), Japonia (6%) şi Statele Unite ale Americii (5%), în timp ce restul statelor deţin 25% din total.

Apetitul companiilor nefinanciare pentru creditele verzi a continuat să crească şi pe parcursul anului 2024, acestea ajungând la o valoare de 5,7 miliarde lei la finalul lunii septembrie 2024 (2,9% din stocul de credite bancare acordate companiilor nefinanciare).

În plus, creditele verzi reprezentau 4,3% din fluxul anual de credite către companiile nefinanciare. Principala destinaţie a creditelor verzi este reprezentată de clădirile verzi (54% din total). Din perspectivă sectorială, cele mai multe credite verzi se îndreaptă spre sectorul imobiliar (50% din total), fiind urmat de cel al utilităţilor (18%) şi cel al industriei prelucrătoare (10%). În cazul populaţiei, creditele verzi au ajuns la aproximativ 10 miliarde lei în luna septembrie 2024 (+50% faţă de septembrie 2023) şi reprezintă 5,7% din portofoliul bancar de credite acordate acestui segment.

Citește și: Veşti bune de la BNR despre banii românilor
România a înregistrat cele mai mici taxe privind protecţia mediului din regiune în 2022, similar anilor anteriori.

Astfel, aceste taxe au reprezentat 1,8% din PIB-ul României în anul 2022, uşor mai reduse faţă de media regiunii de 2,1% din PIB. Cheltuielile guvernamentale pentru protecţia mediului s-au situat la 0,6% din PIB în acelaşi an, în linie cu celelalte state din regiune.

La nivel mondial, iniţiativele de taxare a carbonului implementate sau în curs de implementare s-au menţinut pe un trend ascendent şi în acest an. Numărul acestora a ajuns la 75, sunt prezente în 50 de jurisdicţii şi 39 de jurisdicţii subnaţionale, însă acoperă doar 12,8 gigatone de emisii de CO2, reprezentând aproximativ 24% din totalul emisiilor la nivel mondial.

La nivel european, comparativ cu ediţia precedentă a Tabloului, preţul certificatelor în cadrul sistemului de tranzacţionare a carbonului (ETS) a cunoscut o scădere în prima parte a anului 2024, ajungând la un minim al ultimilor doi ani în luna februarie 2024 (51,8 euro/tone CO2). După acest episod, preţul certificatelor ETS s-a situat o perioadă pe un trend ascendent, stabilizându-se în jurul intervalul 65-70 euro/tonă CO2.

DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Boala gravă cu care a fost diagnosticată o familie din România: mama a murit, fiul și tatăl sunt internați în spital
Capital.ro
Elena Udrea, devastată. Adio, eliberare din închisoare?! Nu regretă faptele și sfidează justiția
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Cum alegi un pepene copt fără să îi dai cep. 6 metode prin care te asiguri că o să ai pe masă cel mai dulce şi mai roşu pepene
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Răspunsul care schimbă direcția
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Am aflat cine este bătrânelul bogătaș care a fost UMILIT de iubita tinerică în fața unui hotel din Monaco!
Playsport.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Capital.ro
Vârsta de pensionare va crește. Bolojan nu mai are răbdare cu românii: Mai există undeva așa?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Noua listă cu medicamente al căror consum însemnă pierderea carnetului. Ce se întâmplă cu mare parte a analgezicelor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți