BNR, veşti proaste pentru români: Rata inflaţiei va creşte în perioada următoare

BNR vine cu veşti proaste pentru români. Rata anuală a inflaţiei se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare.

14 mai 2021, 14:51
BNR, veşti proaste pentru români: Rata inflaţiei va creşte în perioada următoare

BNR, veşti proaste pentru români. Potrivit raportului publicat vineri, rata anuală a inflaţiei se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare, atingând 4,1% în luna decembrie, dar natura preponderent temporară a şocurilor anticipate pentru acest an va implica ulterior efecte de bază favorabile, urmând ca inflaţia să coboare până la 3% finele anului 2022.

BNR, veşti proaste pentru români. Rata inflaţiei va creşte

Citeşte şi România are cele mai mari salarii din administrația publică din Europa Centrală și de Est, cu 70% mai mari decât salariul mediu pe economie

Comparativ cu Raportul asupra inflaţiei din luna martie, revizuirile ratei anuale a inflaţiei IPC sunt consistente pentru finalul anului 2021 (+0,7 puncte procentuale), respectiv +0,2 puncte procentuale pentru decembrie 2022 (la acest orizont, în principal ca urmare a unei contribuţii mai ridicate din partea indicelui CORE2 ajustat).

Accelerarea inflaţiei este determinată în principal de influenţele din partea componentelor coşului de consum aflate în afara sferei de control a politicii monetare, îndeosebi a celor din grupa bunurilor energetice, conform ZF. 

În opinia BNR, odată cu disiparea celei mai mari părţi a acestor influenţe nefavorabile la începutul anului viitor, rata anuală a inflaţiei IPC este prevăzută să decelereze semnificativ în trimestrul I 2022, ulterior stabilizându-se la nivelul de 3% până la finele intervalului de prognoză, respectiv trimestrul I 2023.

Florin Cîţu: „Creşterea economică pe 2021 va fi peste toate estimările. Vă garantez!”

Florin Cîţu a publicat datele INS care arată că, prin comparaţie cu aceeaşi lună de anul trecut, au crescut atât salariul mediu net, cât şi puterea de cumpărare a românilor, şi promite o creştere economică pe 2021 care să depăşească estimările iniţiale ale specialiştilor.

„Vești excelente pentru toți românii! Salariul mediu nominal CREȘTE semnificativ. Puterea de cumpărare a românilor CREȘTE semnificativ. Pregătim economia pentru perioada post – pandemie. Creșterea economică în 2021, de care vor beneficia toți românii, o să fie peste toate estimările de la începutul anului. Vă garantez.

INS: „Martie 2021 comparativ cu Martie 2020

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,7%. Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum. Indicele câştigului salarial real a fost 104,5% pentru luna martie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Indicele câştigului salarial real a fost 105,0% pentru luna martie 2021 faţă de luna precedentă.”, a scris premierul pe Facebook.

Citeşte şi Legea Kurzarbeit ar putea readuce în activitate în jur de 500.000 de angajaţi. Coaliţia pentru Dezvoltarea României: „Va aduce o gură de oxigen extrem de importantă în economie”