Boala care ucide o româncă la fiecare 5 ore poate fi prevenită cu un vaccin. Ministerul Sănătăţii: „Fondurile sunt insuficiente”

4.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, principala cauză a apariţiei acestui tip de cancer fiind infecţia cu virusul papiloma uman (HPV). Dintre acestea, peste 1.900 mor, adică nu mai puţin de 5 pe zi, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii ridică din umeri când vine vorba de achiziţionarea a sub 5.000 de doze de vaccin anti-HPV, cât era necesar pentru trimestrul II din 2017, potrivit INSP şi Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile. Vaccinul nu a fost achiziţionat din lipsă de fonduri, chiar dacă la în România există un program naţional de prevenire de vaccinare anti-HPV.

07 nov. 2017, 13:07
Boala care ucide o româncă la fiecare 5 ore poate fi prevenită cu un vaccin. Ministerul Sănătăţii: „Fondurile sunt insuficiente”

Cancerul de col uterin se numără printre principalele cauze de deces în rândul femeilor din România, alături de cancerul de sân. În perioada 2012-2014, în ţara noastră, s-au înregistrat la medicul de familie 9.657 de cazuri de cancer de col uterin, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii. Dintre acestea, 5.038 s-au soldat cu decesul pacientei bolnave. În cele mai multe dintre cazuri este vorba despre paciente aflate la vârsta fertilă, cel mai important interval, potrivit specialiştilor, fiind cuprins între 45 şi 55 de ani.

Citeşte şi Val de viroze şi pneumonii în toată ţara. Rafila: „Vaccinarea antigripală este recomandată fiecărui sezon”

Aceste date pun România în topul european al incidenţei cancerului de col uterin şi al mortalităţii cauzate de această maladie.

Cu toate aceste date, Ministerul Sănătăţii ridică din umeri când vine vorba despre asigurarea necesarului de doze de vaccin anti-HPV, respectiv a unui număr de 4.886 de doze, pentru trimestrul II din 2017. Totul, din lipsă de fonduri. Această informaţie iese la iveală în răspunsul oferit de Secretarul de Stat din Ministerul Sănătăţii, Dan Dumitrescu, la interpelarea deputatului PMP, Petru Movilă.

În România, vaccinarea anti-HPV se realizează la fetiţele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani pe baza cererilor formulate de părinţi, cereri care sunt, ulterior, centralizate la fiecare direcţie de sănătate publică judeţeană în parte.

Continuarea pe gandul.info.