Boala de care aproape jumătate dintre români suferă şi pe care mulți nu știu că o au. Ar fi bine să-ţi faci un control urgent

Hipertensiunea arterială (HTA) este principalul factor al mortalităţii prin boli cardiovasculare din România, acestea din urmă determinând cele mai multe decese din țara noastră (57%).

30 mai 2022, 17:32
Boala de care aproape jumătate dintre români suferă şi pe care mulți nu știu că o au. Ar fi bine să-ţi faci un control urgent

30.000 de români mor anual din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale. Aproape jumătate (45%) dintre românii adulți au hipertensiune arterială. Mulţi români suferă de boala aceasta şi habar nu au.

Un procent semnificativ, peste 20%, nu știu că au valori tensionale crescute, nu se tratează și pot deja să aibă complicații ale acesteia. La vârste tinere, între 18 și 24 de ani aproximativ 1 din 7 persoane suferă de hipertensiune arterială, pentru ca la vârste între 25 și 34 de ani să avem de-a face cu o persoană din 5 afectate, la vârste între 35 și 44 de ani sunt deja 1 din 3 persoane afectate, iar între 45 și 54 de ani practic jumătate din populație suferă de hipertensiune arterială. Acestea sunt cifre îngrijorătoare care demonstrează ca hipertensiunea arterială este o problema majora de sanatate publica în România.

Hipertensiunea arteriala (HTA), denumită şi „boala tacuta”, se instalează de cele mai multe ori fără simptome, evoluează în tăcere și duce la urmări severe: insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficiența renală, potrivit scoalapacientilor.ro.

Citeşte şi: Variola maimuţei, anunţ îngrijorător de la OMS: „Este doar vârful aisbergului”

Medicii cardiologi atrag atenția asupra unor convingeri greșite care zădărnicesc eforturile de reducere a mortalității și invalidității prin boli cardiovasculare în țara noastră. Cardiologii avertizează asupra atitudinii românilor față de hipertensiunea arterială. 31% dintre românii între 56 și 70 de ani consideră că medicația antihipertensivă poate fi oprită odată ce valorile tensionale revin la normal, iar 15% dintre români cred că hipertensiunea este o boală cu care poți trăi chiar dacă nu o tratezi. Un procent mai mic decât în 2019 (78% vs 83%) cunoaște faptul că în cazul hipertensiunii tratamentul medicamentos se urmează toată viața.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, despre amendarea românilor care nu obişnuiesc să-şi facă analize regulat: „Mulţi nu sunt informaţi că au dreptul la un pachet de servicii medicale preventive”

Boala de care suferă peste jumătate din români. De ce să nu întrerupi tratament dat de medic

„Deși practic toți românii au auzit de hipertensiune, vedem printr-un studiu recent că un procent semnificativ ignoră și nu respectă aspecte esențiale pentru menținerea sub control a valorilor tensionale: măsurarea periodică a tensiunii arteriale chiar și în absența unor semne sau simptome, urmarea întocmai a tratamentului prescris. Astfel, sunt adesea  zădărnicite eforturile de prevenire a urmărilor cardiovasculare fatale sau invalidante ale hipertensiunii arteriale,” atrage atenția prof. dr. Bogdan Alexandru Popescu, președintele Societății Române de Cardiologie.

„Obiectivul medicației antihipertensive este să aducă la un nivel țintă normal tensiunea arterială. În caz contrar inima, vasele de sânge și celelalte organe suferă, iar în timp efectele sunt ireversibile. Faptul că tratamentul antihipertensiv și-a atins obiectivul, deci valorile tensionale sunt sub control, este un lucru foarte bun si nicidecum un motiv ca medicația să fie întreruptă. Efectul unei întreruperi bruște poate fi chiar periculos, acesta fiind momentul când se pot produc cele mai multe evenimente cerebrale hemoragice”, mai spune specialistul.