BOALA din sticla de SUC. Unele SUCURI PRĂJESC NEURONII, altele PROVOACĂ PSORIAZIS. Tu de care bei?

În pofida "asigurărilor" comerciale vizavi de conţinutul redus de zahăr din băuturile "light", medicii nutriţionişti contrazic reclamele. Ei spun că, dimpotrivă, băuturile de acest gen sunt pline de aditivi extrem de periculoşi care fac ravagii la nivelul creierului. Cât priveşte băuturile "naturale", acestea ascund o serie de îndulcitori şi aditivi care pot influenţa sănătatea stomacului, a danturii şi a ficatului.

01 iul. 2014, 07:57
BOALA din sticla de SUC. Unele SUCURI PRĂJESC NEURONII, altele PROVOACĂ PSORIAZIS. Tu de care bei?

Rafturile magazinelor sunt „pline ochi” de sucuri care mai de care mai atrăgătoare pentru ochiul cumpărătorului, care, nu de puţine ori, face greşeala de a pune în coşul de cumpărături un produs pe a cărui etichetă nu îşi aruncă niciodată privirea, scrie cugetliber.ro. Un gest simplu, dar care ar putea să îi coste scump la sănătate, susţin specialiştii, care atrag atenţia asupra substanţelor extrem de nocive pentru organism.

Citeşte şi Cât de periculoşi sunt îndulcitorii artificiali. Aspartamul conţine o substanţă care devine toxică

Monoglutamatul de sodiu, conţinut de băuturile light, este o substanţă care s-a dovedit că «prăjeşte neuronii», adică distruge sistemul nervos central al consumatorului, fără ca acesta să aibă habar. Şi lista substanţelor care fac ravagii în organism şi care sunt conţinute de băuturile fără zahăr nu se opreşte aici. Ele mai conţin aspartam, ciclamat, substanţe care sunt cancerigene şi care dereglează puternic sistemul hormonal. De aici apare menstruaţia precoce în cazul adolescentelor sau Alzheimerul la persoane foarte tinere. Pe lângă toate acestea, uriaşa capcană în care cad părinţii este aceea că, dacă nu le dau copiilor decât «un pahar pe zi» aceştia nu devin dependenţi de aceste substanţe.

Pentru a evita problemele de sănătate, părinţii trebuie să citească cu atenţie toate etichetele produselor pe care le cumpără. Dacă acestea conţin mai mult de trei aditivi sau substanţe nocive, este clar că trebuie să renunţe să mai cumpere produsul respectiv”, a explicat dr. Cristina Cristache, medic primar chirurg, competenţă în proctologie şi nutriţie, din cadrul On Clinic Constanţa.

Citeşte şi Ce alimente îţi distrug viaţa sexuală

Ce ascund „sucurile naturale”

Cu ambalaje care promit cele mai savuroase licori de fructe, „sucurile naturale” trec de cele mai multe ori pe lângă fructe, dar au, în schimb, un conţinut ridicat de aditivi şi îndulcitori extrem de periculoşi. „Deşi sunt comercializate sub titulatura de sucuri naturale, foarte multe produse nu o respectă. Astfel, sunt produse care conţin îndulcitori sintetici ce pot produce, spre exemplu, boli precum lupus sau psoriazis. În prezent, se fac zeci de studii care să ateste aceste rezultate dezastruoase, însă, din păcate, nu există o lege care să oblige producătorii să limiteze lista de substanţe nocive.

Citeşte şi De ce există E-uri în alimente şi băuturi. Ce înseamnă ele

Pe de altă parte, nu putem să numim natural un produs care este conservat pentru o perioadă lungă de timp, iar aceste produse au termene de valabilitate de luni de zile. Un alt aspect important este acela că, dacă ar fi utilizaţi conservanţi naturali, preţul produselor la raft ar fi considerabil mai mare, dat fiind faptul că aceşti conservanţi sunt extrem de scumpi. Singurele produse mai sigure sunt cele pasteurizate, prin acest proces fiind prelungit termenul de consum”, completează medicul.