Boala Lyme, o invenţie a Pentagonului? Congresul SUA vrea să deschidă o anchetă oficială

Un amendament parlamentar a fost adoptat în Statele Unite, pentru declanşarea unei anchete cu privire la posibile teste ale armatei, pe insecte. Concret, investigaţia ar trebui să stabilească dacă răspândirea bolii Lyme are legătură cu experimentele efectuate la Pentagon, care încearcă să transforme căpuşele în arme.

18 iul. 2019, 13:17
Boala Lyme, o invenţie a Pentagonului? Congresul SUA vrea să deschidă o anchetă oficială

Camera Reprezentanţilor a aprobat un amendament propus de republicani, care dispune ca inspectorul general al Departamentului apărării să deschidă o investigaţie pentru a stabili dacă „SUA au efectuat între anii 1950 şi 1975 experimente pe căpuşe şi alte insecte în vederea transformării lor în arme biologice„.

Congresmanul american Chris Smith vrea să clarifice acest lucru, în condițiile în care 400.000 de americani sunt afectați de această boală în fiecare an. Verificarea ar urma să clarifice dacă insectele cu pricina ar fi fost eliberate în natură, accidental sau intenționat. Smith a precizat că amendamentul a fost redactat după ce a citit mai multe cărți și articole care spuneau că astfel de experimente au fost derulate în laboratoarele guvernamentale din Maryland și New York.

Una dintre cărțile la care face referire congresmanul este „Bitten: The Secret History of Lyme Disease and Biological Weapons”, scrisă de Kris Newby, un autor pe teme științifice, care a suferit de boala Lyme. Newby îl citează pe Willy Burgdorfer, cercetătorul care a identificat patogenul Lyme, care a afirmat că epidemia este rezultatul unui experiment scăpat de sub control.

Willy Burgdorfer, care a murit în 2014, a lucrat pentru Armata SUA ca cercetător în domeniul armelor biologice și a spus că a avut printre sarcini experimentele pe căpușe, purici și țânțari, și infectarea lor cu patogeni ce pot infecta oamenii. Cartea cu pricina susține că un astfel de experiment ar fi putut să elibereze căpușe în SUA, generând o epidemie de Lyme în anii 1960.