Bobby Keys, saxofonistul legendar al Rolling Stones, a murit

Bobby Keys, saxofonistul legendar al celebrei trupe Rolling Stones, a murit marţi la vârsta de 70 de ani, la locuinţa sa din Franklin (Tennessee), a anunţat grupul într-un comunicat, scrie AFP.

03 dec. 2014, 07:34
Bobby Keys, saxofonistul legendar al Rolling Stones, a murit

„Rolling Stones sunt bulversaţi de pierderea bunului lor prieten şi saxofonist legendar Bobby Keys’, au transmis membrii trupei, subliniind că Bobby a adus o contribuţie muzicală unică grupului începând cu anii ’60. Ne va lipsi mult, au adăugat ei. 

Născut în Texas, la 18 decembrie 1943, Bobby Keys a fost îndrăgostit de jazz şi a îmbrăţişat saxofonul încă din tinereţe. Talentul său l-a făcut rapid un artist foarte căutat şi s-a alăturat grupului Rolling Stones începând cu anul 1964. 

A avut de asemenea colaborări cu grupul The Beatles, în anii ’60, şi cu alţi interpreţi de renume precum Eric Clapton, Joe Cocker, Carly Simon şi Marvin Gaye. A fost foarte apropiat de John Lennon, în anii 1973-1974, când acesta s-a despărţit de soţia sa Yoko Ono. A cântat alături de Lennon în albumul ‘Lost Week-end’ şi a participat alături de acesta la numeroase turnee, făcând parte şi din trupa acestuia ‘Plastic Ono Band’. Saxofonistul a avut o relaţie specială şi cu chitaristul Keith Richards, cu care a împărţit aceeaşi zi de naştere – 18 decembrie 1943. 

Saxofonul său şi-a pus amprenta asupra melodiei ‘Brown Sugar’, unul dintre cele mai cunoscute hituri (1971) ale grupului Rolling Stones. Dar Key scos şi două albume solo ‘Bobby Keys’, în 1972, care i-au inclus pe George Harrison şi Ringo Starr de la The Beatles, şi ‘Gimme The Key’, în 1975. 

În 2013, a cântat alături de membrii Rolling Stones în concertul de debut al Festivalului Glastonbury şi a participat de asemenea la turneul ’14 On Fire’ al grupului. A apărut alături de Rolling Stones pe fiecare album al grupului între anii 1969-1974 şi din 1980 până la moartea sa.