Boc nu ştie câţi maidanezi sunt în Cluj, dar spune că situaţia acestora este sub control

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că situaţia câinilor comunitari este "sub control", fără a putea preciza însă câţi maidanezi sunt pe străzile oraşului, el susţinând că soluţia este eutanasierea câinilor care nu sunt adoptaţi de populaţie după ce ajung în adăposturi.

04 sept. 2013, 15:27
Boc nu ştie câţi maidanezi sunt în Cluj, dar spune că situaţia acestora este sub control

Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, întrebat despre situaţia câinilor fără stăpân din municipiu, că aceasta este „sub control”, potrivit Mediafax.

„Situaţia în ceea ce priveşte câinii fără stăpân la Cluj este sub control, prin eforturile regiei de profil, de ridicare a animalelor şi ducere la adăpostul din municipiu. O soluţie nouă ar fi benefică pentru a ne uşura munca. Noi, PDL, ne-am dus cu o lege în Parlament, dar am fost lăsaţi singuri la vot, ne-au părăsit şi partenerii de coaliţie, iar cei care erau în opoziţia de atunci, PSD şi PNL, nu au votat legea. Soluţia este cea pe care am promovat-o în Parlament, prima dată, respectiv luarea câinilor de către cei care doresc, iar după o anumită perioadă în care stau în adăposturile Primăriei, eutanasierea. Este o soluţie care se aplică şi în alte ţări”, a subliniat Boc.

Întrebat câţi câini comunitari sunt în oraş, el a spus că nu ştie.

VEZI ŞI Primarul Sorin Oprescu: O să declanşez un REFERENDUM în privinţa EUTANSIERII câinilor fără stăpân

Reprezentaţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat ulterior că în adăpostul pentru câini administrat de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca se află în prezent 154 de câini comunitari, o parte dintre ei fiind capturaţi înainte de 2013.

„De la începutul anului 2013 şi până în prezent au fost capturaţi de pe străzi 440 de câini. Dintre aceştia, 191 au fost adoptaţi, iar 197 au fost eliberaţi în zona de unde au fost capturaţi după sterilizare şi vindecare. Trei animale au fost eutanasiate, după ce au fost implicate în accidente rutiere şi au fost accidentate foarte grav şi nu au mai putut fi salvate. În adăpostul de pe strada Bobâlna, administrat de RADP, se află în acest moment 154 de câini”, au comunicat reprezentanţii Biroului de presă al Primăriei Cluj.

Directorul RADP Cluj-Napoca, Ioan Morocăzan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că de prinderea şi sterilizarea maidanezilor se ocupă o echipă formată din şapte persoane – hingheri, îngrijitori, dar şi medici veterinari. Morocăzan a spus că în ultima perioadă a sesizat o creştere a numărului de câini fără stăpân, care apar mai ales în zonele de la periferia oraşului, însă nici el nu a putut estima câţi maidanezi sunt pe străzile Clujului.

Directorul medical al Spitalului Clinic de Copii Cluj-Napoca, Călin Lazăr, a declarat, la rândul său, că în primele opt luni ale anului au fost muşcaţi de câini şase copii, „cazurile nefiind grave”.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, Ioan Mureşan, a spus că joi va putea oferi informaţii privind numărul persoanelor care au ajuns la spital după ce au fost muşcate de câini.