Bodog: Ordinul privind metodologia de calcul al preţului la medicamente stopează dispariţia acestora de pe piaţă

Ordinul care stabileşte metodologia de calcul al preţului la medicamente pentru "inovativele" care îşi pierd patentul prevede reducerea preţului acestora cu 35 la sută, ceea ce înseamnă că pacienţii vor scoate din buzunar mai puţini bani, măsură ce va opri dispariţia medicamentelor de pe piaţă, a explicat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

24 mart. 2017, 18:42
Bodog: Ordinul privind metodologia de calcul al preţului la medicamente stopează dispariţia acestora de pe piaţă

Preţul medicamentelor al căror patent a expirat va fi redus cu 35%, iar inovativele care nu au suferit o eroziune de 35 la sută vor putea avea o astfel de reducere, după ce producătorul va face o declaraţie pe proprie răspundere.Urmarea, pacientul va scoate mai puţini bani din buzunar când va lua acest medicament. Măsura mai are şi alte avantaje, şi anume nu se vor produce distorsiuni şi nu vor dispărea medicamente din piaţă. Medicamentele care au dispărut erau din diverse sfere de activiate„, a spus ministrul Sănătăţii.

Miercuri, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că în şedinţa Guvernului a fost abrogată Hotărârea pentru adoptarea metodologiei privind modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman şi a precizat că vineri semnează ordinul de ministru care stabileşte metodologia de calcul al preţului pentru acestea. Bodog a spus că preţul medicamentelor al căror patent a expirat va fi redus cu 35%, decizie convenită cu premierul şi cu reprezentanţii celor trei asociaţii ale producătorilor, distribuitorilor şi importatorilor de medicamente.

Pacienţii se tem, însă, că aceasta este o înţelegere între ministru, Guvern şi producători şi că medicamentele vor dispărea în continuare de pe piaţă.

Mă tem că este doar o înţelegere între Ministerul Sănătăţii, Guvern şi producătorii de medicamente. A promis ministrul că vom avea medicamente. Dar zilnic primim semnale că dispar medicamente. De exemplu, pentru boala Addison. Reducerea de preţ creşte accesul până când medicamentele dispar din piaţă„, a spus Rozalina Lepădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).

Pacienţii anunţă că vor monitoriza situaţia medicamentelor.

Nu ştiu, sper să nu mai dispară medicamente, vom monitoriza situaţia pentru că zilnic pacienţii reclamă că dispar medicamente. Au dispărut 2.000 în ultimii ani. Boli gen Addison, Lupus, multe alte boli depind de medicamente ieftine. Am vrea ca şi acele medicamente care au dispărut să fie readuse„, a mai spus Rozalina Lepădatu.

Citeşte şi Bodog: Am primit asigurări că pacienţii cu transplant pulmonar vor putea continua tratamentul la Viena