Bogdan Aurescu, fost ministru de Externe în Guvernul Ciucă, decorat de Maia Sandu pentru sprijinul acordat Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană

Bogdan Aurescu, fost ministru al Afacerilor Externe în mandatul lui Nicolae Ciucă, a primit "Ordinul de Onoare" din partea președintelui Republicii Moldova pentru sprijinul acordat acestei țări pentru aderarea la Uniunea Europeană și pentru consolidarea rezilienței și securității Republicii Moldova.

24 iul. 2023, 18:38
Bogdan Aurescu, fost ministru de Externe în Guvernul Ciucă, decorat de Maia Sandu pentru sprijinul acordat Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană

Potrivit decretului, distincția i-a fost oferită fostului șef al diplomației de la București, actualmente consilier al Președintelui Iohannis pentru politică externă, în semn de înaltă apreciere a contribuției aduse la consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și România și la consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două state.

După ce Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, Bogdan Aurescu a plasat continuu și în mod prioritar țara vecină pe agenda statelor membre la Bruxelles. Astfel, a avut un aport însemnat la avansarea parcursului european al Republicii Moldova și la promovarea intereselor comune în cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

Bogdan Aurescu i-a mulțumit, pe Twitter, Maiei Sandu pentru distincția acordată.

„Foarte onorat să primesc azi din partea dnei Președinte @sandumaiamd înalta distincție a RM „Ordinul de Onoare” – o recunoaștere a eforturilor diplomației RO de sprijin total al RM pt aderarea la UE și consolidarea rezilienței și securității sale”, a scris Bogdau Aurescu pe Twitter.

Ordinul de Onoare este o înaltă distincție de stat din Republica Moldova și a fost instituit de Parlamentul Republicii Moldova în anul 2002. Distincția se decernează prin decret prezidențial. Cu Ordinul de Onoare pot fi distinse atât persoane fizice, cât și organizații, instituții, colective de muncă.

Ca valoare distinctivă civilă, Ordinul de Onoare este situat pe poziția următoare Ordinului „Bogdan Întemeietorul”, și înainte de Ordinului „Gloria Muncii”, fiind a cincea distincție de stat din Republica Moldova.