Bogdan Aurescu (MAE): negocierile pentru pace în Ucraina țin de Volodimir Zelenski. Ce sancțiuni va adopta România

Ministrul român de Externe este convins că România trebuie să susțină Ucraina, în conflictul cu Rusia, indiferent de consecințe. În opinia diplomatului, Volodimir Zelenski are șanse de a fi învingător. 

23 feb. 2023, 12:36
Bogdan Aurescu (MAE): negocierile pentru pace în Ucraina țin de Volodimir Zelenski. Ce sancțiuni va adopta România

Bogdan Aurescu a declarat într-un interviu pentru presa din Germaniaajutoarele oferite Ucrainei reprezintă cea mai bună decizie.

„Următoarele săptămâni și luni sunt decisive pentru modul în care se va finaliza războiului. Miniștrii afacerilor externe europeni au convenit la reuniunea lor din această săptămână (n.r. Consiliul Afaceri Externe din 20 februarie) la Bruxelles: UE și statele sale membre vor rămâne alături de Ucraina atât timp cât este necesar pentru a câștiga războiul.

România se pronunță pentru adoptarea cât mai curând a celui de-al zecelea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei”, a declarat Bogdan Aurescu.

Negocierile de pace țin doar de Volodimir Zelenski, este convins Bogdan Aurescu.

„Negocierile de pace pot începe doar atunci când Ucraina va dori acest lucru. Ține de Ucraina să definească ce înseamnă victoria pentru ea”, a transmis diplomatul.

 

Ministrul de Externe nu poate spune românilor ce arme trimite Ucrainei

 

Oficialul MAE a explicat cum se implică România în conflict.

„Suntem statul membru NATO cu cea mai lungă graniță cu Ucraina. 3,6 milioane de cetățeni ucraineni au trecut în țara noastră. La acest moment, găzduim gratuit 110.000 de cetățeni ucraineni, cu acces liber pe piața muncii, la școli și la sistemul medical.

Am creat în nordul României un hub cu Comisia Europeană, pe care l-au tranzitat peste 70 de convoaie cu ajutoare umanitare. În același timp, de la începutul războiului am adus [prin România] milioane de tone de cereale din Ucraina pe piața mondială”, a transmis Aurescu.

Întrebat despre livrările de arme, Bogdan Aurescu a refuzat să răspundă.

„Mă tem că nu vă pot da nicio informație despre asta”, a comentat Aurescu, potrivit site-ului oficial MAE.