Bogdan Ciucă: Plenul Camerei Deputaţilor decide în cazul Stoica, comisia juridică nu are atribuţii

Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a declarat că în cazul deputatului Ştefan Stoica, declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, plenul este 'cel care ia act' de decizia definitivă a instanţei, comisia pe care o conduce neavând 'niciun atribut' să se pronunţe în acest caz, transmite Agerpres.

01 oct. 2014, 10:06
Bogdan Ciucă: Plenul Camerei Deputaţilor decide în cazul Stoica, comisia juridică nu are atribuţii

Ciucă a precizat miercuri că, în urma discuţiilor din Comisia Juridică, acesta va fi răspunsul ce va fi trimis Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

‘Comisia juridică, dacă se află în situaţia în care vorbim de o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, nu are niciun atribut conform Statutului, în care se spune clar că în situaţia în care este vorba de o hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă, cum era pe vechiul Cod, plenul ia act printr-o hotărâre. Nu vorbim de un raport al comisiei, care nu are practic atribuţii. Plenul este cel care decide. Acesta va fi răspunsul pe care îl înaintăm Biroului Permanent, cum, de altfel, dacă se doreşte o interpretare legislativă, acesta se poate face prin lege şi nu printr-o decizie a Comisiei Juridice. Mingea este în Biroul Permanent, plenul este cel care ia act de o asemenea decizie’, a declarat, miercuri, deputatul Bogdan Ciucă, la Palatul Parlamentului.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis săptămâna trecută să amâne luarea unei decizii în legătură cu mandatul deputatului PDL Ştefan Stoica.

ANI a solicitat din nou, pe 17 septembrie, Camerei Deputaţilor, revocarea din funcţie a deputatului PDL Ştefan Bucur Stoica, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a declarat incompatibil, decizia instanţei fiind definitivă.

Într-un comunicat de presă, ANI atrage atenţia Parlamentului că au trecut nouă luni de la emiterea hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancţiunile disciplinare prevăzute de lege, şi anume revocarea din funcţie a lui Stoica.

Agenţia precizează că, în conformitate cu dispoziţiile art. 29, alin. (3) din Legea nr.176/ 2010, ‘(3) Neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune’.

ANI a constatat faptul că deputatul PDL Ştefan Bucur Stoica s-a aflat în stare de incompatibilitate în anul 2009, întrucât a exercitat, simultan, şi calitatea de director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, şi pe aceea de consilier judeţean în cadrul CJ Dolj.