Bogdan Hossu, Cartel Alfa. ELCEN trebuie să fie transparentă când cere scumpirea gigacaloriei

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) trebuie să dea dovadă de transparenţă, atunci când solicită majorarea preţului gigacaloriei, astfel încât consumatorii casnici să cunoască din timp intenţia companiei de a creşte tarifele practicate, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale 'Cartel Alfa', transmite Agerpres.

09 ian. 2015, 12:17
Bogdan Hossu, Cartel Alfa. ELCEN trebuie să fie transparentă când cere scumpirea gigacaloriei

‘În mod normal hotărârea de majorare a preţului gigacaloriei nu este o decizie a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ci Electrocentrale Bucureşti face o cerere în baza unui dosar justificativ, în care cere majorarea preţului. În acest proces apar, însă, câteva ‘mici’ elemente care de fapt duc la lipsă de transparenţă. În primul rând, este normal ca în momentul când ELCEN trimite cererea către ANRE să anunţe şi beneficiarii, şi nu după obţinerea avizului-acord să anunţe că în trei zile majorează preţul. În al doilea rând, este normal să existe o transparenţă în sensul în care justificarea de creştere a preţului să se cunoască de către toată lumea. De multe ori aceste creşteri de preţuri acoperă interese de grup, cheltuieli proprii nejustificate sau beneficii personale’, a afirmat Bogdan Hossu.

Potrivit vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, creşterea preţului de producţie a energiei termice de la ELCEN este cauzată de majorarea cu 13% a preţului la gazele naturale, componentă ce reprezintă 70-75% din costurile totale.

El a subliniat că ELCEN, asemenea tuturor celorlalţi 37 de producători de energie termică din România, beneficiază de ajutor de stat privind cogenerarea de înaltă eficienţă, ajutor pe care îl plăteşte toată populaţia României, prin factura de energie, şi trebuie să prezinte anual ANRE costurile de producţie.

Valoarea datoriei Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) către ELCEN depăşeşte la ora actuală suma de 3,1 miliarde lei, din care peste 934 milioane lei reprezintă datorie istorică.

‘Soluţia propusă de sindicatul din cadrul RADET se referă la unificarea ELCEN şi RADET, ceea ce va permite rezolvarea problemelor financiare dintre cele două entităţi’, a mai spus Hossu.

În cadrul şedinţei de guvern din 26 noiembrie 2014, premierul Victor Ponta i-a cerut fostului ministru delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, să lucreze în continuare cu Primăria Capitalei pentru accelerarea fuziunii ELCEN-RADET.

‘Se pune problema însă să finalizăm fuziunea ELCEN-RADET ca pentru Bucureşti să existe o soluţie pe termen lung, nu doar pentru acest an, legat de termoficare. Aici vreau să vă rog în continuare să lucraţi cu Primăria Generală şi să finalizăm această procedură care a început în urmă cu doi ani şi care n-a fost deloc simplă pentru că era vorba de datorii istorice, din diverse perioade şi diverse mandate, dar care oferă Bucureştiului o perspectivă foarte clară legată de termoficare în viitor’, a susţinut şeful Guvernului.

La rândul său, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, şi-a exprimat, marţi, speranţa că în acest an vor fi rezolvate problemele referitoare la fuziunea celor două societăţi, astfel urmând să fie clarificată din punct de vedere economico-financiar evoluţia tarifelor pentru energia termică.

‘Să fim optimişti, să sperăm că în 2015 problemele istorice de furnizare a agentului termic în Bucureşti se încheie sau intră într-o etapă evidentă de îmbunătăţire odată cu fuziunea Elcen – RADET şi implicit a clarificării din punct de vedere economico-financiar a evoluţiei preţului şi tarifelor pentru energia termică, asta pe de o parte, iar pe de altă parte, aşa cum a anunţat Parlamentul României, au pe agenda prioritară o lege a termoficării urbane în România, prin care nu doar Bucureştiul, ci şi alte oraşe mari să intre sau să aibă din punct de vedere legislativ nişte condiţii de îmbunătăţire a serviciului de alimentare cu energie termică în regim centralizat’, a concluzionat vicepreşedintele ANRE.

Electrocentrale Bucureşti a anunţat marţi, 6 ianuarie, că preţul gigacaloriei pentru populaţie a crescut de la 166,169 lei/Gcal, la 186,0567 lei/Gcal, începând cu 1 ianuarie 2015, potrivit unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Conform Deciziei nr. 2827/17.12.2014, ANRE a reglementat preţul gigacaloriei ELCEN pentru 2015 astfel: 186,0567 lei/Gcal (respectiv 159,98 lei/MWh) pentru consumatorii casnici, 216,690 lei/Gcal (respectiv 186,32 lei/MWh) pentru agenţii economici. Decizia ANRE a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015. Valorile preţurilor de referinţă pentru energia termică destinată consumatorilor casnici şi agenţilor economici, stabilite de către ANRE, se regăsesc în Ordinul nr. 109/29.10.2014, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 803/4.XI.2014”, a precizat ELCEN, într-un comunicat de presă.