Bohuslav Sobotka, premier ceh: Grupul de la Vişegrad îşi menţine poziţia de respingere a cotelor de refugiaţi

Statele Grupului de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) își vor menține poziția de respingere a cotelor fixe de preluare de refugiați, a indicat premierul ceh Bohuslav Sobotka, luni, la Praga.

21 sept. 2015, 13:49
Bohuslav Sobotka, premier ceh: Grupul de la Vişegrad îşi menţine poziţia de respingere a cotelor de refugiaţi

Anticipez că poziția noastră comună de respingere a aplicării de cote va fi reafirmată„, a declarat luni Sobotka pentru agenția națională CTK, înaintea reuniunii miniștrilor de externe din Grupul de la Vișegrad cu omologul lor luxemburghez, a cărui țară deține președinția în exercițiu a Consiliului UE, potrivit Agerpres.

În opinia prim-ministrului ceh, Comisia Europeană nu a luat în calcul implicațiile ideii, promovată în special de Germania, ca 120.000 de migranți aflați deja pe teritoriul UE să fie distribuiți în cote obligatorii către statele membre. Sobotka a punctat în special dificultatea pentru autorități de a se asigura că migranții vor rămâne în statul în care vor fi repartizați.

Citeşte şi Patru ţări europene refuză cotele obligatorii de refugiaţi

La rândul său, ministrul de externe polonez Grzegorz Schetyna a respins orice răspuns automat la criza migranților.

Căutăm o formulă cu ajutorul căreia să putem demonstra solidaritate, dar care să și reflecte capacitățile noastre„, a declarat oficialul de la Varșovia.

El a cerut ca granițele sudice ale Uniunii Europene să fie securizate, în perspectiva unor viitoare valuri de migranți. O reuniune a miniștrilor justiției și afacerilor interne europeni (JAI) este prevăzută pentru marți la Bruxelles, în ajunul unui summit extraordinar al UE în încercarea de a depăși actuala criză a migranților din Europa.