Boicot oficial la adresa Austriei. Ministrul Turismului îi îndemna pe români să evite vacanţele de schi în Alpii austrieci

Ministrul Turismului îi îndeamnă pe români să nu se mai ducă la schi în Austria. Este cel mai dur atac venit din partea unui oficial român.

07 dec. 2022, 15:30
Boicot oficial la adresa Austriei. Ministrul Turismului îi îndemna pe români să evite vacanţele de schi în Alpii austrieci

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a declarat că numărul românilor care merg anual în vacanțe în Austria e în medie de 370.000, principala țintă fiind pârtiile de schi. El a subliniat însă că „nu numai în Austria sunt condiții ideale” pentru schiat și a enumerat alte țări europene unde condițiile „ar putea fi chiar și mai bune”, transmițând astfel un mesaj românilor în contextul în care Viena se opune aderării României la Spațiul Schengen.

Românii au început să boicoteze afacerile austriece. LISTA companiilor vizate / Austria e singurul stat din UE care se opune aderării țării noastre la Schengen

„Media numărului de turiști români în Austria este de 370.000. Anul trecut au fost doar 290.000, dar vorbim de un an cu restricții. Prin comparație, numărul de turiști care vin din Austria în România nu se depășește bariera de 40.000.

Anul acesta, potrivit statisticilor din primele 10 luni, din cei 1,3 milioane de turiști străini, doar 30.000 sunt din Austria.

E clar că principala țintă a turiștilor români în Austria sunt pârtiile de schi, însă știm cu toții că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat. Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, în Elveția, Italia, Franța, Germania”, a declarat ministrul Turismului.

Nicoale Ciucă, discurs ferm pe tema aderării la Schengen: „Mâine mergem la vot în Consiliul JAI. Avem toate argumentele şi vom cere un vot fără nicio tergiversare şi o decizie pentru România”

Cadariu a calificat ca fiind „de neînțeles” atitudinea guvernului austriac care se opune aderării României la Schengen. „Nu sunt nici argumente tehnice, nici o explicație din punct de vedere a unor interese economice. Capitalul austriac e prezent pregnant în multe domenii în România – bancar, petrolier, exploatări forestiere. E datoria noastră să insistăm până în ultimul moment ca mâine să primim acel vot unanim care ar permite intrarea în Spațiul Schengen”, a conchis Cadariu.

România va cere un vot pe aderarea la Schengen la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de joi, afirmă surse guvernamentale care subliniază că negocerile se vor desfăşura până în ultimul moment.

„România va cere un vot pe aderarea la Schengen la Consiliul JAI de maine. Rămânem ferm implicaţi şi angajaţi în negocieri”, au precizat surse guvernamentale. Aceleaşi surse au mai afirmat că autorităţile de la Bucureşti vor negocia ”până în ultimul moment”.

Agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8-9 decembrie are ca punct pe ordinea de zi joi:  ”Miniştrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România şi vor urmări să adopte decizii în această privinţă.

”Miniştrii vor evalua, de asemenea, situaţia generală a spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, conform agendei evenimentului.