Bolile sânilor afectează 40% dintre femei. Cum le poţi preveni

Bolile sânilor apar, indiferent de vârstă. Sânii pot avea de suferit din diferite motive. Află care sunt acestea și anihilează-le. Sânii sunt simboluri ale feminității iar frumusețea lor contează. Dar sănătatea? E mai importantă ca orice, mai ales că bolile sânilor nu țin cont de vârstă.

21 feb. 2018, 17:22
Bolile sânilor afectează 40% dintre femei. Cum le poţi preveni

Lăsați în voie sau încorsetați în tot felul de sutiene nepotrivite, doar pentru a da un plus aspectului estetic, sânii au de suferit, în timp. Unele afecțiuni se moștenesc. Altele se declanșează din diverse motive, pe altele le aduce vârsta.

Oricum, prea puține sunt femeile care chiar au grijă de corpul lor și merg regulat la control. Iar consecințele sunt dintre cele mai grave. Într-o zi, absolut întâmplător, la duș sau, pur și simplu, când te îmbraci, îți dai seama că ceva nu e în regulă. Palpezi și simți că, undeva, sub piele sau la suprafața ei, a apărut ceva. Bolile sânilor nu iartă pe nimeni.

Nu intra în panică, mergi la medic!

Cam 40% dintre femei observă, la un moment dat, cel puțin o formațiune ciudată la nivelul sânului. Asta nu înseamnă neapărat cancer, însă, nici nu trebuie ignorată o astfel de situație.

E bine de știut că nu orice nodul presupune o tumoră canceroasă, dar și că, în multe cazuri, diagnosticul de cancer se pune în urma apariției unui nodul. Totuși, depistată din vreme, boala are șanse maxime de vindecare.

De aceea, e indicat să ne obișnuim cu examinarea amănunțită a propriului trup. O autopalpare lunară a sânilor și a regiunii axilelor, la câteva zile după menstruație, ne ajută să depistăm din vreme orice neregulă.

Dacă, la un moment dat, apare ceva ciudat la nivelul sânului, primul lucru pe care trebuie să-l faci e să mergi la medicul de familie, pentru a-ți lua trimiterea către un specialist. Numai acesta poate hotărî, în urma examenului clinic, diagnosticul final.

În general, se fac investigații din sfera imagistică, adică ecografii, mamografii și, acolo unde este cazul, tomografii sau puncții biopsice. Orice persoană asigurată beneficiază de consultații și investigații gratuite.

Bolile sânilor nu trebuie ignorate

Femeile cu antecedente familiale de cancer de sân, cele trecute de 30 de ani, care nu au alăptat și nu au avut nașteri trebuie să-și acorde o atenție sporită, căci sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta cancer de sân.

În general, marea majoritate a nodulilor sunt de natură benignă, adică nu prezintă risc de cancer și apar în urma unor dereglări hormonale, fără a necesita neapărat intervenția chirurgicală. Acesta poate fi un chist sau o formațiune solidă de altă natură. Iată cine poate fi de vină:

Boala fibrochistică
Afectează mai mult de jumătate dintre femei. De obicei, chisturile se lasă în pace, numai cele dureroase sau de dimensiuni mari având nevoie de un tratament special. Când se depistează formațiuni solide mai mici de 5 mm, acestea se scot cu ușurință, iar dacă sunt mai mari, se intervine asupra lor prin puncție biopsică, pentru a le stabili natura.

Fibroadenomul
E o formațiune tumorală benignă, mobilă și nedureroasă, care le afectează îndeosebi pe femeile tinere. Trebuie urmărit periodic, așa încât atunci când crește peste 2 cm în diametru să fie extirpat imediat.

Mastita
Când simți sânul cald în permanență, umflat, inflamat, înroșit, poate fi de vină mastita. Aceasta apare în special la cele care alăptează sau care au piercing în sfârcuri, dar se tratează.

Traumatismele
Sânii nu trebuie loviți nici în joacă. Orice gest poate avea urmări neplăcute. După lovituri, pot apărea noduli suspecți la nivelul sânului, care pot degenera.

Verifică sânii regulat!

„Femeile trebuie să conștientizeze că un control periodic e foarte important și le poate salva viața. Mai ales după vârsta de 30 de ani, ecografia (respectiv mamografia pentru cele peste 40 de ani) trebuie să devină rutină anual.

Acum, cu ajutorul sonoelastografiei, se pot obține răspunsuri mult mai precise în urma investigațiilor. Sonoelastografia ne ajută să diferențiem nodulii mamari maligni (cancere mamare) de cei benigni și să dăm pacientei o veste bună sau, dimpotrivă, un rezultat mai puțin bun, dar de o acuratețe ridicată.”, spune Dr. Elena Claudia Teodorescu, specialist radiologie și imagistică medicală, Donna Medical Center, scrie libertateapentrufemei.ro.