Bolnavii de hepatită C au acces greu la tratament

Strigăt de ajutor al bolnavilor de Hepatita C. Din 500 de mii de români bolnavi, doar puţin peste 1.800 au scăpat de virus, mulţi nu au auzit de tratament sau nu l-au primit. Fundaţia Renaşterea derulează o campanie de informare a românilor despre existenţa tratamentului, însă statul îngreuneză accesul la acesta.
Filip Stan
27 iul. 2016, 16:39
Bolnavii de hepatită C au acces greu la tratament

Doamna Adriana Afteni a fost diagnosticată în urmă cu 20 de ani cu Hepatita C. A reuşit să beneficieze de tratament abia când a ajuns în stare avansată, la ciroză. A depus actele din timp şi a fost la un pas să renunţe din cauza birocraţiei.

La insistenţele medicilor, femeia a continuat procedurile şi a început şi tratamentul. Săptămâna viitoare doamna Afteni împlineşte 68 de ani şi este fericită că poate zâmbi din nou.

Alte mii de pacienţi speră că vor fi salvaţi. Fundaţia Renaşterea îi încurajeză pe români să se testeze, iar cei care au virusul Hepatitei C să meargă la doctor şi să ceară tratamentul până nu e prea târziu. Mai multe asociaţii trag un semnal de alarmă asupra numărului mare de pacienţi bolnavi şi cer acces mai uşor la tratament.

  • APAH-RO solicită o strategie națională și un program național pentru hepatite

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită autorităților elaborarea unei strategii naționale dedicată hepatitelor și a unui program național pentru hepatitele virale, se precizează într-un comunicat al APAH-RO, transmis miercuri AGERPRES.

Potrivit Agerpres, Asociația mai solicită și accesul la analize compensate integral pentru pacienții cu hepatită cronică virală și accesul la analize și terapii pentru acești pacienți.

Potrivit sursei citate APAH-RO a lansat săptămâna trecută, la Giurgiu, o serie de acțiuni dedicate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor, care este pe 28 iulie. Campania, având sloganul ‘Vrem o viață fără hepatită’ urmărește ‘să atragă atenția autorităților pentru a de implica activ în acțiuni care trebuie să aibă drept scop final combaterea hepatitelor virale până în anul 2030, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)’.

Reprezentanții APAH-RO atrag atenția asupra faptului că ‘accesul la investigații este încă destul de greoi pentru foarte multe persoane’ și reafirmă necesitatea unui program național pentru Hepatite.

‘Necesitatea unui Program Național pentru Hepatite este o temă de actualitate pe care APAH-RO o susține încă din 2009. Hepatitele virale sunt boli infecțioase, fiind necesară depistarea acestora la timp pentru a preveni răspândirea infecției și pentru a putea să li se asigure o monitorizare corespunzătoare acestor pacienți. În cazul hepatitelor virale cronice, accesul la investigații și monitorizare poate fi îngreunat de faptul că există pacienți fără posibilitatea de a avea o asigurare de sănătate, iar multe analize sunt destul de scumpe, chiar și pentru pacienții asigurați. În cazul terapiilor inovatoare, pentru mulți pacienți accesul la tratament este încă blocat pentru că acestea nu sunt decontate decât pentru un segment limitat, doar în faze foarte avansate ale bolii, când calitatea vieții pacienților este deja grav afectată’, a declarat, potrivit comunicatului, președintele APAH-RO, Marinela Debu.

„Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor este prilejul prin care APAH-RO atrage atenția factorilor decizionali asupra condiției pacientului hepatic din România, în context european și mondial”, se afirmă în comunicat.

APAH-RO solicită autorităților ‘elaborarea unei Strategii Naționale dedicată Hepatitelor și a unui Program Național dedicat hepatitelor virale’, ‘extinderea urgentă a accesului la noile terapii în Hepatită C către toți pacienții, dar în special pentru cei aflați în stadii foarte avansate și cu fibroză 2 și 3’, ‘accesul la analize compensate integral pentru pacienții cu hepatită cronică virală și accesul la analize și terapii pentru pacienții amintiți, dar neasigurați’ și ‘posibilitatea introducerii markerilor virali în pachetul de bază de la medicul de familie’, mai precizează sursa citată.

APAH-RO anunță că activitățile dedicate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor se vor desfășura în următoarele locații: 27, 28 iulie — Alexandria (Piața centrală, intervalul orar 9,00 — 12,00); Iași (Parcul Copou, intervalul orar 15.00-19.00); 27 iulie — Cluj-Napoca; 28 iulie — București (Parcul IOR — intervalul orar 15,00-19,00), Brașov (Piața Sfatului, intervalul orar 15,00-19,00).

În cadrul acțiunilor organizate, trecătorii vor avea ocazia să afle ce gândește un pacient de la depistare până la tratament, prin intermediul mesajelor ce apar pe puzzle și să afle informații despre hepatitele virale și nonvirale cu ajutorul voluntarilor și a materialelor informative care vor fi împărțite.

APAH-RO este o entitate neguvernamentală, înființată în 2009, la inițiativa unui grup de pacienți din întreaga țară. Cu sloganul ‘Pentru drepturile tale!’, organizația militează pentru creșterea gradului de depistare și accesul la tratament.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alexandru Corniș s-a îmbogățit cu ajutorul unei legume. Recoltează patru tone pe săptămână
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare