Bolnavii de hepatită C au acces greu la tratament

Strigăt de ajutor al bolnavilor de Hepatita C. Din 500 de mii de români bolnavi, doar puţin peste 1.800 au scăpat de virus, mulţi nu au auzit de tratament sau nu l-au primit. Fundaţia Renaşterea derulează o campanie de informare a românilor despre existenţa tratamentului, însă statul îngreuneză accesul la acesta.

27 iul. 2016, 16:39
Bolnavii de hepatită C au acces greu la tratament

Doamna Adriana Afteni a fost diagnosticată în urmă cu 20 de ani cu Hepatita C. A reuşit să beneficieze de tratament abia când a ajuns în stare avansată, la ciroză. A depus actele din timp şi a fost la un pas să renunţe din cauza birocraţiei.

La insistenţele medicilor, femeia a continuat procedurile şi a început şi tratamentul. Săptămâna viitoare doamna Afteni împlineşte 68 de ani şi este fericită că poate zâmbi din nou.

Alte mii de pacienţi speră că vor fi salvaţi. Fundaţia Renaşterea îi încurajeză pe români să se testeze, iar cei care au virusul Hepatitei C să meargă la doctor şi să ceară tratamentul până nu e prea târziu. Mai multe asociaţii trag un semnal de alarmă asupra numărului mare de pacienţi bolnavi şi cer acces mai uşor la tratament.

  • APAH-RO solicită o strategie națională și un program național pentru hepatite

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită autorităților elaborarea unei strategii naționale dedicată hepatitelor și a unui program național pentru hepatitele virale, se precizează într-un comunicat al APAH-RO, transmis miercuri AGERPRES.

Potrivit Agerpres, Asociația mai solicită și accesul la analize compensate integral pentru pacienții cu hepatită cronică virală și accesul la analize și terapii pentru acești pacienți.

Potrivit sursei citate APAH-RO a lansat săptămâna trecută, la Giurgiu, o serie de acțiuni dedicate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor, care este pe 28 iulie. Campania, având sloganul ‘Vrem o viață fără hepatită’ urmărește ‘să atragă atenția autorităților pentru a de implica activ în acțiuni care trebuie să aibă drept scop final combaterea hepatitelor virale până în anul 2030, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)’.

Reprezentanții APAH-RO atrag atenția asupra faptului că ‘accesul la investigații este încă destul de greoi pentru foarte multe persoane’ și reafirmă necesitatea unui program național pentru Hepatite.

‘Necesitatea unui Program Național pentru Hepatite este o temă de actualitate pe care APAH-RO o susține încă din 2009. Hepatitele virale sunt boli infecțioase, fiind necesară depistarea acestora la timp pentru a preveni răspândirea infecției și pentru a putea să li se asigure o monitorizare corespunzătoare acestor pacienți. În cazul hepatitelor virale cronice, accesul la investigații și monitorizare poate fi îngreunat de faptul că există pacienți fără posibilitatea de a avea o asigurare de sănătate, iar multe analize sunt destul de scumpe, chiar și pentru pacienții asigurați. În cazul terapiilor inovatoare, pentru mulți pacienți accesul la tratament este încă blocat pentru că acestea nu sunt decontate decât pentru un segment limitat, doar în faze foarte avansate ale bolii, când calitatea vieții pacienților este deja grav afectată’, a declarat, potrivit comunicatului, președintele APAH-RO, Marinela Debu.

„Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor este prilejul prin care APAH-RO atrage atenția factorilor decizionali asupra condiției pacientului hepatic din România, în context european și mondial”, se afirmă în comunicat.

APAH-RO solicită autorităților ‘elaborarea unei Strategii Naționale dedicată Hepatitelor și a unui Program Național dedicat hepatitelor virale’, ‘extinderea urgentă a accesului la noile terapii în Hepatită C către toți pacienții, dar în special pentru cei aflați în stadii foarte avansate și cu fibroză 2 și 3’, ‘accesul la analize compensate integral pentru pacienții cu hepatită cronică virală și accesul la analize și terapii pentru pacienții amintiți, dar neasigurați’ și ‘posibilitatea introducerii markerilor virali în pachetul de bază de la medicul de familie’, mai precizează sursa citată.

APAH-RO anunță că activitățile dedicate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor se vor desfășura în următoarele locații: 27, 28 iulie — Alexandria (Piața centrală, intervalul orar 9,00 — 12,00); Iași (Parcul Copou, intervalul orar 15.00-19.00); 27 iulie — Cluj-Napoca; 28 iulie — București (Parcul IOR — intervalul orar 15,00-19,00), Brașov (Piața Sfatului, intervalul orar 15,00-19,00).

În cadrul acțiunilor organizate, trecătorii vor avea ocazia să afle ce gândește un pacient de la depistare până la tratament, prin intermediul mesajelor ce apar pe puzzle și să afle informații despre hepatitele virale și nonvirale cu ajutorul voluntarilor și a materialelor informative care vor fi împărțite.

APAH-RO este o entitate neguvernamentală, înființată în 2009, la inițiativa unui grup de pacienți din întreaga țară. Cu sloganul ‘Pentru drepturile tale!’, organizația militează pentru creșterea gradului de depistare și accesul la tratament.