Mulți bugetari vor trebui să apună adio raiului muncii la stat. Premierul Bolojan plănuiește reduceri masive de personal în sectorul public.
Șeful Executivului și-a reconfirmat, joi seară, intenția, explicând și rațiunile ce stau la baza acestei măsuri dure.
”Noi avem un sector public prea mare raportat la numărul de cetățeni care lucrează în economia reală. Suntem pe penultimul loc în Europa, ăsta este adevărul. Prea puțini contribuabili! Ai două posibilități: sau reduci nivelul salariului, sau numărul de angajați. (…)
În toate instituțiile din România, trebuie să facem socoteală în care să calculăm corect personalul. Sunt plătiți din banii contribuabililor, nu cu bani din cer”, a spus Bolojan, la antena3.
Premierul a precizat că ”pleacă oamenii care sunt în plus”, în urma unei analize temeinice la fiecare instituție.
În același context, Ilie Bolojan a relatat ce a descoperit odată instalat la șefia Executivului. Premierul a subliniat că eficientizarea sectorului public va presupune și eliminarea suprapunerilor de competențe ale instituțiilor de stat.
”Când am ajuns premier, a trebuit să văd ce aparat am în subordine. Avem direcții care nu pot explica la ce lucrează.
Avem o direcție de protocol, cu 30 de oameni. Ei organizează vizite, nu e vorba de cafele. Dar la Palatul Cotroceni câți sunt? am întrebat. Nouă, am primit răspunsul. Totuși, trebuie văzut: între nouă și 30… trebuie făcută o analiză.
Avem Poliția Locală, mai avem Jandarmerie, Poliție Națională. Locala și Naționala au competențe care se suprapun. La fel și celelalte două. Dacă nu sunt organizate bine aceste servicii, nu funcționează corespunzător.
Peste tot unde am făcut reduceri și am calculat corect personalul pleacă oamenii care sunt în plus. Dacă țin de un om necalificat iese un scandal monstru. În fiecare instituție se poate ceva mai bine. Dacă facem acest audit la instituții, o să aflăm”, a explicat prim-ministrul, la antena3.
Premierul Ilie Bolojan a vorbit și despre salariile bugetarilor și sporuri, făcând o paranteză despre judecători și despre limita de vârstă la care se pot pensiona aceștia.
”Am constatat că în acești ani, printr-o inventivitate legislativă, avem zeci de sporuri în sectorul public. A fost o competiție de inventat sporuri: de confidențialitate, de solicitare neuropsihică, de condiții vătămătoare, de fonduri europene ș.a.m.d. Nici asta n-ar fi fost o problemă dacă ar fi fost aplicate corect și judicios. Dacă ai văzut că un vecin a luat o pensie de handicap deși îl vezi că e întreg, îl întrebi: „Vecine, cum ai rezolvat?
Păi, uite, te duci la medicul ăla, îți dă niște avize… Și în administrație, într-o formă sau alta, se întâmplă la fel. Și am ajuns ca aceste sporuri nu doar să se uzeze, ci să se abuzeze. Avem instituții cu sporuri în cascadă, în unele s-au dublat salariile de bază.
Că ne place, că nu ne place, am ajuns ca media salariilor din sectorul public să fie mai mare decât la privat. Să știți că nu-s multe țări în situația asta. Am avut grijă să ne dăm niște drepturi, să mai inventăm puțin și să știți că suntem singura țară din Europa în care judecătorii se pensionează la 48 de ani. Sunt în deplinătatea capacităților și de acolo până la vârsta normală de pensioanre exercitarea justiției s-ar face cu cea mai bună experiență și ar crește calitatea sentințelor”, a spus Bolojan.