Boloş, despre pensiile speciale: Pensiile obraznice sunt lucruri pe care Comisia Europeană nu le va scăpa din vedere

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, afirmă, referindu-se la pensiile speciale, pe care le numeşte ”pensiile obraznice”, că oficialii Comisiei Europene le vor avea în continuare în vedere. ”Într-un fel sau altul această problemă trebuie rezolvată, pentru că discutăm de interesul şi stabilitatea financiară a României”, consideră ministrul.

05 ian. 2023, 10:22
Boloş, despre pensiile speciale: Pensiile obraznice sunt lucruri pe care Comisia Europeană nu le va scăpa din vedere

„Eu aş mai avea răbdare cu pensiile speciale, pentru că, totuşi, avem de validat un jalon în relaţia cu Comisia şi cele trei condiţii mari care sunt cu referire la pensiile speciale şi mă refer aici la sustenabilitate, la trecerea lor în normalitate şi la impozitarea celor care depăşesc o anumită valoare considerată semnificativă, pensiile obraznice ca să le spunem aşa, mai pe direct, sunt lucruri pe care Comisia Europeană nu le va scăpa din vedere şi le va urmări”, a afirmat Marcel Boloş, miercuri seară, la Digi 24.

Citeşte şi: Pensii 2023. Peste un milion de români au sub 1000 de lei pe lună, în timp ce pensiile speciale lunare sunt în medie de 21.000 de lei

Boloş a adăugat că ”există o problemă de moralitate” în ceea ce priveşte pensiile care depăşesc nivelul salariului preşedintelui ţării, arătând că există şi problema contributivităţii în cazul pensiilor speciale.

”Într-un fel sau altul această problemă trebuie rezolvată, fiindcă discutăm de interesul şi stabilitatea financiară a României, şi nu spun lucruri doar ca să mă aflu în treabă, pentru că în joc sunt 2,8 miliarde euro şi inclusiv riscul acesta de a suspenda implementarea PNRR, pentru că avem două condiţii esenţiale: sistemul public de pensii, pe de o parte, şi decarbonizarea pe de altă parte, care sunt puncte tari, forte ale întreg PNRR-ului”, a explicat Boloş.

Citeşte şi: Se recalculează sute de mii de pensii. Categoria de români care va pierde bani lunar. Anunțul momentului!

El a spus că trebuie găsite soluţii pentru pensiile care sunt ”peste o anumită valoare de referinţă”, arătând că Comisia Europeană are la dispoziţie unele măsuri pe care le poate lua.