Boloș și Budăi merg la Bruxelles pentru negocieri cu oficialii europeni pe tema pensiilor speciale

Ministrul Muncii, Marius Budăi, și Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, merg săptămâna viitoare la Bruxelles, pentru o nouă rundă de negocieri cu Comisia Europeană după ce proiectul legii pensiilor speciale a fost adoptat de Senat.

30 mart. 2023, 11:09
Boloș și Budăi merg la Bruxelles pentru negocieri cu oficialii europeni pe tema pensiilor speciale

Marcel Boloș și Marius Budăi merg săptămâna viitoare la Bruxelles pentru o nouă rundă de negocieri cu oficialii europeni pe tema legii pensiilor speciale.

Proiectul privind pensiile speciale a fost adoptat în şedinţa de miercuri a Senatului, după ce comisiile de specialitate au dat, marţi, un raport comun favorabil cu amendamente admise propunerii legislative iniţiate de Guvern. Au fost 79 de voturi ”pentru” şi 37 ”împotrivă” pe proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu a declarat miercuri, în plenul Senatului, la dezbaterea pe proiectul legii pensiilor speciale, că acest proiect este cuprins în cadrul PNRR. Mai mult, Cristian Vasilcoiu a spus că a făcut, împreună cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu.

”De principiu, proiectul prevede că nicio pensie de serviciu nu va mai putea depăşi venitul din activitate, că pensiile de serviciu nu se mai indexează cu valoarea salariilor în plată ci cu inflaţia, că pensiile mai mari decât salariul mediu, pentru partea de neconstributivitate vor fi impozitate cu 15%, că nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu şi vreau să vă spun că am făcut ieri, împreună cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu”, a spus el.

Secretarul de stat a fost întrebat despre impactul bugetar al acestei legi, Vasilcoiu precizând că există în raportul Băncii Mondiale, care a analizat mai multe scenarii printre care şi acest proiect de lege, impact bugetar calculat pentru umătorii 50 de ani, aşa cum prevede PNRR.