Bombardamente ale rebelilor în Yemen. Douăzeci de civili au fost ucişi

Cel puțin 20 de civili au fost uciși și 41 au fost răniți miercuri în zorii zilei, în bombardamente ale rebelilor șiiți asupra unui cartier rezidențial din Aden, în sudul Yemenului, potrivit unor surse medicale citate de AFP, informează Agerpres. 

01 iul. 2015, 07:24
Bombardamente ale rebelilor în Yemen. Douăzeci de civili au fost ucişi

În total, 15 rachete de tip Katiușa au fost lansate asupra cartierului Al-Mansour din Aden, al doilea oraș din Yemen, scenă a unor violente lupte între insurgenți și forțele proguvernamentale, a declarat, pentru AFP, un purtător de cuvânt al acestor forțe, Ali al-Ahmadi.

Rebelii au lansat primele lor rachete asupra unei străzi aglomerate din Aden, cu puțin timp înainte de începerea zilei de post musulman din perioada Ramadanului, a precizat Al-Ahmadi. Apoi, ei au bombardat cu intermitențe cartierul, nimerind persoane care îngrijeau victimele primelor tiruri, potrivit acestui purtător de cuvânt și unor martori.

Surse medicale intervievate de AFP vorbesc despre 20 de morți și 41 de răniți, care au fost transportați în trei spitale din Aden. ‘Numeroși răniți sunt în stare gravă. Unii au picioarele secționate’, a declarat una dintre surse.

ONU cere armistiţiu umanitar

Conflictul din Yemen s-a agravat la sfârșitul lui martie, după ce o coaliție condusă de Arabia Saudită a declanșat raiduri aeriene pentru a-i împiedica pe rebeli să cucerească Aden și să-și extindă controlul asupra întregii țări. Această coaliție susține forțele proguvernamentale din Yemen, aflate într-o situație dificilă.

Emisarul ONU în Yemen a cerut din nou un armistițiu umanitar în această țară, în timpul unei întrevederi avute marți, la Riad, cu președintele yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi, au anunțat surse guvernamentale yemenite, citate miercuri de AFP, citată de Agerpres.

 ‘Guvernul suportă presiuni din partea ONU în vederea unui armistițiu’, a declarat pentru AFP oficialul yemenit, cu referire la întrevederea dintre Hadi și Ismail Ould Cheikh Ahmed, care și-a reluat contactele în regiune, după eșuarea recentelor negocieri de pace de la Geneva.

‘Însă, guvernul dorește încetarea focului și retragerea milițiilor houthi din regiunile și orașele’ asupra cărora ei dețin controlul împreună cu aliații lor, militarii rămași fideli fostului președinte Ali Abdallah Saleh, a precizat responsabilul yemenit.