Bombardamente intense în Fâşia Gaza, Israelul a lovit ţinte Hamas

Israelul a coordonat raiduri aeriene asupra unor ţinte Hamas din Fâşia Gaza, la câteva ore după ce o rachetă o lovit o casă la nord de Tel Aviv, scrie BBC.

26 mart. 2019, 06:32
Bombardamente intense în Fâşia Gaza, Israelul a lovit ţinte Hamas

Forţele Defensive ale Israelului (IDF) au informat că biroul liderului politic al Hamas şi sediul serviciilor secrete militare ale grupării se află printre ţinte.

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza a informat că şapte persoane au fost rănite în atac. IDF a dat vina pe Hamas, gruparea care controlează Fâşia Gaza, pentru lansarea rachetei care a lovit comunitatea israeliană Mishmeret, rănind şapte persoane.

„Israelul nu va tolera acest lucru, eu nu voi tolera acest lucru”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu în faţa reporterilor la o ceremonie în Washington în care preşedintele american Donald Trump a recunoscut oficial suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, teritoriu capturat de Israel de la Siria în 1967.

„Israelul răspunde în forţă acestei agresiuni gratuite”, a adăugat Netanyahu. El a afirmat ulterior că îşi scurtează vizita în SUA.

Trump a numit atacul ca fiind „dezgustător” şi a afirmat că SUA „recunosc dreptul absolut al Israelului de autoapărare”.

Deocamdată, nicio grupare palestiniană nu a revendicat atacul cu rachetă. Un oficial neidentificat al Hamas a declarat că gruparea nu are „niciun interes” de a coordona un astfel de atac.

Luni, la ora locală 22:00 oficialii Hamas au declarat pentru agenţiile de presă că s-a ajuns la o încetare a ostilităţilor cu ajutorul mediatorilor egipteni.

Israelul nu a comentat privind aceste declaraţii. IDF a informat pe Twitter mai târziu că „zeci de rachete” erau lansate către Israel.

O casă din oraşul israelian sudic Sderot a fost afectată însă nu au existat răniţi. Mai multe rachete au fost doborâte de sistemul defensiv al Israelului iar majoritatea au căzut pe câmp deschis, au adăugat oficialii.

Luni dimineaţa, poliţia din Israel a informat că o casă a fost distrusă în Mishmeret, un oraş la nord de Tel Aviv iar şapte persoane au fost rănite. Racheta, susţin oficialii israelieni, a fost lansată din Fâşia Gaza.

Răspunsul Israelului a venit la scurt timp. Luni după-amiaza, surse de securitate palestiniene, mai multe instituţii media şi martori au informat că au avut loc raiduri aeriene în Fâşia Gaza.

IDF şi postul de televiziune al Hamas, Al-Aqsa, au informat că biroul liderului politic al Hamas, Ismail Haniya, a fost bombardat. Nu este clar dacă Haniya se afla înăuntru.

IDF a precizat că au fost ţintite şi birourile Serviciului de Securitate Internă a Hamas precum şi o clădire de trei etaje din districtul Sabra care era folosită drept „sediul secret” al Forţelor de Securitate Generală ale Hamas, Serviciilor Secrete şi al agenţiilor de servicii secrete militare.