Bombardamente intense în Palestina. Cerul s-a înroşit, zeci de rachete lansate de avioanele de vânătoare

Evadarea unor deţinuţi Fattah şi expedierea de baloane incendiare pestre graniţă a fost asupru pedespită de armata Israelului, care a avut un atac nocturn cu avioane de vânătoare în enclava palestiniană

07 sept. 2021, 10:19
Bombardamente intense în Palestina. Cerul s-a înroşit, zeci de rachete lansate de avioanele de vânătoare

Bombardamente intense în Palestina. Israelul a efectuat lovituri asupra Fâşiei Gaza, în noaptea de luni spre marţi, după lansarea unor baloane incendiare în direcţia teritoriului său din enclava palestiniană, care au provocat incendii de vegetaţie, notează AFP.

„Avioane de vânătoare au vizat în cursul nopţii un atelier de fabricare a rachetelor aparţinând Hamas şi un teren militar al Hamas la Khan Yunis, în sudul Fâşiei Gaza”, a indicat armata israeliană într-un comunicat.

Aceste lovituri au fost represalii la baloanele incendiare lansate spre teritoriul israelian de mişcarea islamistă Hamas aflată la putere în Fâşia Gaza, a adăugat documentul.

Potrivit unei surse de securitate palestiniene din Gaza, mai multe rachete au căzut peste o tabără de antrenament a ramurii armate a Hamas în zona Khan Yunis. Martori au raportat că armata a tras, de asemenea, focuri de artilerie în nordul enclavei palestiniene.

Loviturile nu au făcut victime, potrivit unor surse medicale din Fâşia Gaza. Mai devreme în cursul zilei, pompierii israelieni raportaseră trei incendii de vegetaţie în localităţi israeliene din vecinătatea enclavei, cauzate de baloane incendiare.

Loviturile au avut loc după evadarea dintr-o închisoare israeliană a şase deţinuţi palestinieni, cei mai mulţi membri ai Jihadului Islamic, un alt grup armat care operează în Fâşia Gaza. Forţele de securitate israeliene au fost desfăşurate luni la puncte de control în jurul Fâşiei Gaza pentru a împiedica fugarii să încerce să pătrundă în enclavă, potrivit armatei.

Statul israelian acuză Hamas de toate acţiunile întreprinse asupra teritoriului său dinspre enclavă, unde locuiesc două milioane de oameni sub blocadă de aproximativ 15 ani.

Şase palestinieni, inclusiv fostul lider al Brigăzilor Martirilor Al-Aqsa Zakaria al-Zoubeidi, evadează din Închisoarea israeliană de maximă securitate Gilboa, într-un scenariu demn de filmul hollywoodian „Shawshank redemption”

Şase palestinieni – inclusiv un fost lider al unei gruppări armate – au evadat luni dintr-o închisoare din Israel, printr-un tunel săpat sub o chivetă, declanţând o vastă urmărire, într-un scenariu demn de filmul hollywoodian „Shawshank redemption”, relatează AFP.


Serviciile carcerale israeliene au anunţat luni, înainte de zori, că o primă alarmă a fost declanşată către ora locală 3.00 (şi ora României), după ce locuitori au declarat că au văzut ”persoane suspecte” în apropierea Închisorii Gilboa (nord), în care sunt încarceraţi sute de palestinieni.

Serviciile penitenciare au anunţat că sunt pe cale să mute cei aproximativ 400 de de deţinuţi din Gilboa, din cauza unor ”infracţiuni privind securitatea”, cu scopul de a evita ca aceştia să evadeze prin alte tuneluri care ar fi putut să fi fost săpate în pământ.

Saadi, fiul fotbalist al dictatorului Gaddafi, a fost eliberat din închisoare, după 7 ani. Ce s-a ales de familia fostului libian, executat în 2011

Această evadare aminteşte fimul american al lui Frank Darabont „Shawshank redemption” (1994), în care doi bărbaţi, interpretaţi de către Tim Robbins şi Morgan Freeman, evadează din închisoare printr-un tunel pe care l-au săpat în ani de zile.

Ea intervine în contextul în care Israelul începe luni seara sezonul sărbătorilor evreieşti cu Noul An Rosh Hashana.

Cisiordania: 14 membri ai forţelor palestiniene acuzaţi de moartea unui critic al lui Abbas

Justiţia palestiniană a acuzat oficial, luni, 14 membri ai forţelor de securitate palestiniene pentru moartea lui Nizar Banat, un militant şi critic al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, decedat în iunie la scurt timp după arestarea sa, notează AFP.

Prezenţi în cursul arestării şi detenţiei lui Nizar Banat, cei 14 au fost acuzaţi de „lovituri care au provocat moartea, abuz de putere şi încălcarea instrucţiunilor de securitate”, a anunţat purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate palestiniene, Talal Dweikat.

Originar din regiunea Hebron, în sudul Cisiordaniei ocupate, Nizar Banat era cunoscut pentru videoclipurile sale postate pe reţelele de socializare criticând Autoritatea Palestiniană condusă de Mahmoud Abbas, pe care l-a acuzat de corupţie.

Nizar Banat fusese arestat în zorii zilei de 24 iunie în casa unchiului său la Dura, în apropiere de Hebron, apoi condus la închisoare, unde starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid, potrivit autorităţilor locale.

„Prea mulţi militari întorşi din Afganistan s-au sinucis, au văzut acolo lucruri îngrozitoare”. Dezvăluiri şocante făcute de un ministru britanic
Medicul legist responsabil cu autopsia lui a semnalat lovituri la cap, piept, gât, picioare şi mâini. Mai puţin de o oră s-a scurs între lovituri şi deces, a indicat el în iunie.

De la moartea sa, manifestaţii au fost organizate frecvent la Ramallah, sediul Autorităţii Palestiniene, participanţii scandând „Abbas, cară-te!” şi „Justiţie pentru Nizar”.

În faţa contestaţiei, Autoritatea Palestiniană a format un comitet, condus de Ministerul Justiţiei, pentru a ancheta în legătură cu această moarte.

Într-un comunicat, Talal Dweikat a precizat că ancheta a fost transferată unui tribunal militar care va fi însărcinat cu desfăşurarea procesului.

Întrebat de AFP, fratele lui Nizar Banat, Ghassan, a spus că familia „a respins” decizia justiţiei palestiniene.