Bombele ar putea cădea iar la Odesa. Lavrov: „Acordul legat de cereale nu exclude atacarea obiectivelor militare”

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că atacul Moscovei asupra portului Odesa nu a încălcat niciunul dintre angajamentele pe care le-a acceptat Rusia.

25 iul. 2022, 20:22
Bombele ar putea cădea iar la Odesa. Lavrov: „Acordul legat de cereale nu exclude atacarea obiectivelor militare”

Lavrov afirmă că acordul privind exportul de cereale încheiat de Rusia şi Ucraina nu exclude atacurile asupra ţintelor militare din Odesa.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că atacul Moscovei asupra portului Odesa nu a încălcat niciunul dintre angajamentele pe care le-a acceptat Rusia în cadrul acordului de garantare a exportului de cereale ucrainene, relatează CNN.

VIDEO: Rusia a publicat imagini cu momentul lansării rachetelor KALIBR spre Odesa. Armata lui Zelenski cotraatacă la Herson

”Dacă vorbim despre episodul petrecut la Odesa, nu există nicio prevedere în obligaţiile pe care Rusia şi le-a asumat — inclusiv în cadrul acordurilor semnate pe 22 iulie la Istanbul — care ne-ar interzice să continuăm operaţiunea militară specială, distrugând infrastructura militară şi alte ţinte militare”, a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă în Congo.

Lavrov a subliniat că forţele ruse au lovit doar ţinte militare. ”În ceea ce priveşte ţintele acestor lovituri de înaltă precizie, acestea sunt situate într-o parte separată a portului Odesa, în aşa-numita parte militară a portului Odesa”, a spus el.

Rusia anunţă că nu închide robinetul la gaze către Europa: „Moscova este un furnizor responsabil”
El a precizat că aceste ţinte au fost ”nava militară a forţelor navale ale Ucrainei şi depozitul de muniţii, unde au fost livrate recent rachetele antinavă de tip Harpoon”, care au fost aduse pentru a reprezenta ”o ameninţare pentru flota rusă de la Marea Neagră”.

”Experţii au confirmat, de asemenea, că terminalul de cereale al portului Odesa este situat la o distanţă considerabilă de unitatea militară, nu există obstacole astfel încât cerealele să nu fie livrate clienţilor în conformitate cu acordurile semnate la Istanbul, noi nu le-am creat, a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Ministrul rus de Externe vizitează mai multe ţări africane pentru a încerca să susţină Rusiei în Ucraina. Naţiunile africane au fost cele mai grav afectate state de restricţiile asupra exporturilor de cereale din Ucraina.

Armata rusă a bombardat sâmbătă portul ucrainean Odesa – vital în comerţul ucrainean cu cereale. Aceste atacuri au avut loc la doar o zi după semnarea unui acrod între Rusia, Ucraina, Turcia ş ONU, care să permită exporturi de cereale din Ucraina, în vederea unei reduceri a riscului unei crize alimentare mondiale – care se contutează din cauza războiului rus în Ucraina.


loading...
Partenerii noștri