Bonusul de un milion de lire sterline al şefului RBS Bank aprinde furia britanicilor

Prima pe care şi-a acordat-o Stephen Hester de la RBS Bank ar putea să-i înfurie şi pe românii care s-au trezit că au făcut cele mai avantajoase credite la ABN Amro, ca apoi să plătească dobânzi fabuloase la RBS Bank, care a preluat filiala băncii olandeze. RBS a fost salvată de la faliment cu banii contribuabililor britanici care, prin Guvernul Majestăţii Sale, au 82% din bancă.

27 ian. 2012, 14:58
Bonusul de un milion de lire sterline al şefului RBS Bank aprinde furia britanicilor

În România, RBS Bank (fosta ABN AMRO a majorat cu 50% dobânzile la credite în 2008, motivând că aşa era piaţa, dar a uitat să le mai reducă atunci când dobânzile pe piaţă se reduseseră consistent.

 

Cu atât mai mult, cetăţenii britanici au dreptul să se înfurie, din moment ce şeful RBS primeşte un bonus din impozitele lor, de fapt.

 

Politicienii britanici au reacţionat iomediat, potrivit Reuters. Vicepremierul Daniel Craig a spus că suma pare „de pe altă planetă“ pentru oamenii obişnuiţi. Opoziţia laburistă a capturat imediat ocazia pentru a discredita pretenţiile premierului David Cameron că ar înţelege povara austerităţii pe care britanicii de rând trebuie s-o îndure.

 

Chiar şi conservatorii şi aliaţiilor liberal democraţi s-au alăturat corului de dezaprobări.

 

„RBS ocupă acelaşi statut în economia noastră pe care îl avea Gosbank în Uniunea Sovietică. Este o bancă de stat. Deci, ideea că aceasta nu este sub controlul guvernului mi se pare a fi exagerată”, a declarat, pentru BBC News, cel care, întâmplător, se numeşte Boris Johnson şi este primarul conservator al Londrei.

 

Mai multe în articolul din Reuters.