Bonusuri de Crăciun 2020, tăiate din cauza COVID-19

Tot mai multe companii renunţă la bonusurile de Crăciun, din cauza pandemiei de coronavirus.

30 nov. 2020, 16:40
Bonusuri de Crăciun 2020, tăiate din cauza COVID-19

Bonusuri de Crăciun 2020. Într-un an în care un angajator din 10 ia în calcul să facă reduceri de personal, bonusurile de Crăciun au fost tăiate pentru mulţi salariaţi. Nu mai au legătură cu performanţele, ca în alţi ani, ci cu pierderile firmelor care în 2020 au fost date peste cap de criza sanitară. De pe lista de beneficii au dispărut petrecerile de Crăciun sau excursiile cu colegii.

În perioada Crăciunului, petrecerile între colegi sau excursiile cu echipa reprezentau o investiţie asumată de angajatori. Erau un bonus pe care angajaţii îl primeau pentru munca de un an.

CRĂCIUN 2020. Primele decizii ale autorităţilor legate de Sărbători. Ce nu avem voie să facem
Anul trecut companiile se băteau în beneficii. Veneau care mai de care cu beneficii mai bune pentru angajaţi, până şi vacanţe exotice.

Acum, testarea pentru COVID-19 se numără printre beneficii. 7 din 10 companii au oferit bonusuri de Crăciun angajaţilor în 2019, valorea medie a unui astfel de bonus într-o corporaţie fiind de 500 de lei.

În 2020, beneficiile s-au schimbat cu totul şi tot mai puţine companii se vor îndura să ofere bonusuri de Crăciun, spune Sorin Faur, expert în resurse umane.

Bonusuri de Crăciun 2020. Sorin Faur, expert resurse umane: În continuare angajaţii buni vor fi recompensaţi într-un mod sau în altul. Cu certitudine, schemele de bonusare au trebuit regândite, nu vom mai vedea bonusuri la nivelul celor de anul trecut.

Bonusuri de Crăciun 2020Brigitta Evelin este asistent manager într-o multinaţională. Anul asta a fost norocoasă. Salariul i-a rămas acelaşi şi nici nu se zvoneşte că nu va mai primi bonusul de Crăciun.

Brigitta Evelin Ambrus, corporatistă: De Crăciun, de obicei, în fiecare an, primim un fel de bonus care constă în vouchere, între 150 şi 200 de lei aproximativ. Anul acesta, cel mai probabil nu se va modifica nimic. Cred că va fi la fel că anul trecut, vom primi bonusurile de sărbători.

Nici cadourile de Crăciun nu mai reprezintă o opţiune pentru multe companii. Acest lucru este resimţit din plin de firmele care organizează evenimente sau livrează coşuri de cadouri.

Alice Ivan, manager firmă: “Comenzile pentru coşurile cadou au scăzut cu 45% anul acesta faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi doar trei companii au apelat la noi pentru a le organiza petrecerea în sistem online.”

Bonusuri de Crăciun 2020 Într-un an în care sute de mii de angajaţi muncesc de acasă, specialiştii în resurse umane spun că este esenţial pentru colegi să se revadă. Chiar şi într-o petrecere online, unde se pot bucura de un concert special organizat pentru ei, cu un barman care să îi înveţe să îşi pregătească băuturile trimise din timp, acasă.

Ştefana Kadima, director agenţie de publicitate: “Există această nevoie de a avea experienţe comune iar cadourile de Crăciun pot fi o experienţă comună, toţi angajaţii unei mari companii care se bucură de o experienţă, de un cadou pe care îl primesc cu toţii şi de o petrecere online în care să îşi ia la revedere de un complicat şi totodată să se mai vadă, să interacţioneze.”

Un studiu arată că în 2020, bonusurile oferite de companii au fost diferite faţă de anii trecuţi. De exemplu, pentru că mulţi angajaţi au muncit de acasă, a fost nevoie de sesiune de pregătire în mediul online, iar acestea au fost trecut la beneficii. La fel şi asigurările private de sănătate, normale în context actual. Pe de altă parte, în acest an au fost mai puţini angajaţi care au beneficiat de maşină de serviciu. Studiul a fost făcut pe 400 de companii din întreaga ţară.