BOR face apel la creştini. Cere enoriaşilor să nu primească calendarele de la partide: Sunt greşeli liturgice

Reprezentanţii BOR sunt foc şi pară după ce un partid politic a tipărit și a oferit cetățenilor, în scop electoral, calendare bisericești. Patriarhia Română susţine că aceste calendare conțin greșeli și, în plus, acest act contravine legii.

23 nov. 2020, 19:51
BOR face apel la creştini. Cere enoriaşilor să nu primească calendarele de la partide: Sunt greşeli liturgice

BOR face de asemenea apel şi la creştini. Reprezentanţii Bisericii roagă enoriaşii să nu primească aceste calendare de la partide. De asemenea, Patriarhia Română cere să nu fie implicată în lupta electorală dintre partide prin „recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericeşti”

BOR face apel la creştini. Mesajul transmis de Patriarhia Română

„Patriarhia Română a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetățenilor ca material electoral, calendare creştin-ortodoxe (false) care conţin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinţi români canonizaţi recent şi ale unor sărbători religioase”, se spune într-un comunicat publicat de basilica.ro.

BOR  a adăugat că are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe, astfel că inițiativa partidului încalcă legea.

„Dincolo de faptul că o asemenea inițiativă concretizată în tipărirea unui material electoral mascat în calendar creștin ortodox constituie un rapt de conținut, imagine și simbol creștin-ortodoxe, aceasta încalcă Legea nr. 103/1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult (actualizată la data de 29 ianuarie 2001) conform căreia Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe şi de comercializare/distribuire a acestora numai în biserici, mănăstiri şi propriile magazine bisericeşti.

Recomandarea pe care BOR o face creştinilor

Reamintim că, în perspectiva alegerilor locale și legislative din acest an, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa din 21 iulie 2020, pornind de la pozițiile exprimate succesiv prin hotărârile sinodale din 13-14 februarie 1996, 23-25 februarie 2000, 12-13 februarie 2004, 5-7 martie 2008 și 25 februarie 2016, din dorința de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale, a reiterat apelul său către liderii partidelor politice din Romania de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericeşti.

Ca urmare, Patriarhia Română recomandă credincioşilor ortodocşi să caute calendarele ortodoxe autentice numai în biserici, mănăstiri şi magazinele bisericeşti, pentru a avea siguranţa că textul acestora este cel aprobat anual de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, se mai spune în comunicat.

Citeşte şi: Patriarhia Română reacţionează după ce ÎPS Teodosie a zis că e păcat să mergi la o biserică catolică