BOR propune ca Religia să fie probă la Bacalaureat. „Aşa este în multe dintre ţările din UE”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a declarat că propunerea BOR și a celorlalte culte din România ca elevii să poată alege ca materie de examen la bacalaureat inclusiv Religia este "logică și justificată de realitate".

15 mart. 2023, 16:31
BOR propune ca Religia să fie probă la Bacalaureat. „Aşa este în multe dintre ţările din UE”
BOR propune ca Religia să fie probă la Bacalaureat. "Aşa este în multe dintre ţările din UE"

BOR propune ca Religia să fie probă la Bacalaureat. „Propunerea BOR şi a celorlalte culte din România ca elevii să poată alege ca materie de examen la Bacalaureat inclusiv Religia, materie studiată la solicitarea părinţilor / elevului şi parte din trunchiul comun al programei şcolare este logică şi justificată de realitate. Prin dreptul garantat de Constituţie, şcolile şi liceele au chiar obligaţia de a propune, alături de alte materii opţionale, şi Religia ca materie de studiu. Aşa cum se ştie, elevii nu sunt înscrişi împotriva voinţei lor la orele de Religie, ei / părinţii lor trebuind să facă o solicitare oficială în acest sens. În concluzie, Religia este o materie opţională ca oricare alta şi poate fi inclusă între materiile examenului de Bacalaureat, aşa cum a şi fost în România pre-comunistă, aşa cum şi este în multe dintre ţările din UE”, a transmis Vasile Bănescu.

Citeşte şi: Biserica Ortodoxă Română, cel mai mare filantrop: a făcut donații de 69 de milioane de euro în 2022. Ajutoare masive copii, bolnavi și bătrâni români, dar și pentru refugiați. A crescut numărul de botezuri

Purtătorul de cuvânt al BOR a mai adăugat că „este evident că materia Religie destinată examenului pentru Bacalaureat ar trebui să includă preponderent acele conţinuturi care ilustrează dimensiunea culturală profundă a creştinismului, istoria sa şi a artei creştine, rolul său în istoria culturii şi civilizaţiei româneşti şi europene”.

Citeşte şi: Ce crede Biserica despre avorturile decontate de stat: „Avortul este și rămâne legal, dar nu tot ce este legal coincide cu ce este moral”

Pe 13 martie 2023, reprezentanții a 13 culte religioase recunoscute în România, în frunte cu Patriarhul Daniel, i-au transmis ministrului educației, Ligia Deca, o adresă comună în care propun mai multe modificări în proiectul legii educației, printre care aceea ca Religia să poată fi aleasă de către elevi, la fel ca alte discipline din trunchiul comun, ca probă de examen la noul Bacalaureat propus în proiectul Legii Educaţiei.