Boris Johnson este din nou atacat de fostul său consilier Dominic Cummings: „Nu are niciun plan, nu ştie să fie prim-ministru”

Premierul britanic Boris Johnson a fost vizat de un nou şir de critici din partea fostului său consilier Dominic Cummings, care a susţinut că şeful executivului a avut rezerve în a impune un al doilea lockdown pe considerentul că mor de coronavirus doar cei peste 80 de ani.

21 iul. 2021, 10:56
Boris Johnson este din nou atacat de fostul său consilier Dominic Cummings: „Nu are niciun plan, nu ştie să fie prim-ministru”

Boris Johnson nu are competenţele necesare pentru a conduce Marea Britanie, afirmă fostul consilier Dominic Cummings, dezvăluind că a vrut să îl înlăture din funcţia de prim-ministru imediat după alegerile din 2019, întrucât fusese desemnat doar pentru a rezolva „o anumită problemă”.

Într-un interviu acordat postului BBC, Dominic Cummings, care a fost consilier pentru Afaceri politice al premierului Boris Johnson până în toamna anului 2020, a explicat că a vrut să îl înlocuiască din funcţie la doar câteva săptămâni după ce îl ajutase să câştige scrutinul parlamentar de la sfârşitul anului 2019.

„Chiar înainte de jumătatea lunii ianuarie 2020, am avut întâlniri la biroul prim-ministrului şi era clar că voia să scape de noi toţi Carrie Johnson”, activistă politică şi soţia lui Boris Johnson, afirmă Dominic Cummings.

„În acel moment, vorbeam deja că până la vară fie urma să plecăm cu toţii, fie vom fi fost în procedura de a scăpa de el şi de a pune pe altcineva prim-ministru”, a adăugat fostul consilier, conform publicaţiei The Evening Standard, citată de Aleph News.

„Boris Johnson nu are niciun plan, nu ştie să fie prim-ministru, noi l-am pus acolo deoarece trebuia să rezolve o anumită problemă, nu pentru că era persoana potrivită pentru a conduce ţara”, a explicat Dominic Cummings, referindu-se probabil la procedurile dificile de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit).

Dominic Cummings spune că premierul Boris Johnson voia să o viziteze pe Regina Elisabeta a II-a în martie 2020

Cummings, care a plecat de la Downing Street toamna trecută în urma unor dispute interne, iar ulterior şi-a atacat fostul şef pe blog, pe Twitter şi într-o audiere în parlament, în primăvară, l-a criticat din nou pe Johnson într-un interviu lung acordat BBC, difuzat marţi seara.

Acesta afirmă între altele că Boris Johnson s-a opus iniţial, toamna trecută, instituirii unui nou lockdown, aşa cum cereau oamenii de ştiinţă şi opoziţia laburistă, deoarece era de părere că aceste măsuri de închidere „nu funcţionează”, „toţi cei care mor sunt în principal peste 80 de ani şi nu putem ucide economia pentru că mor oameni de peste 80 de ani”.

Cummings a citat mesaje ale lui Johnson de pe WhatsApp în care acesta notează că vârsta medie a victimelor Covid, de „82-81 de ani pentru bărbaţi şi 85 pentru femei”, „este peste speranţa de viaţă”.

În cele din urmă, premierul a ordonat totuşi un al doilea lockdown, în noiembrie, iar apoi un al treilea în ianuarie. Luni, majoritatea restricţiilor au fost ridicate, inclusiv purtarea măştii.

Cummings a mai afirmat că premierul Johnson a vrut pe 18 martie 2020 – cu cinci zile înainte de primul lockdown – să o viziteze pe regina Elisabeta a II-a, aşa cum făcea în fiecare an, cu toate că guvernul recomanda de atunci evitarea contactelor cu persoanele în vârstă.

Consilierul premierului a explicat că Johnson a renunţat la vizită după ce i-a atras atenţia că există riscul să fie purtător de coronavirus, să i-l transmită reginei şi aceasta să moară.

Downing Street a dezminţit pe lângă BBC existenţa acestei scene şi a subliniat că „de la începutul pandemiei premierul a luat măsurile necesare pentru a proteja vieţi”, „bazându-se pe cele mai bune sfaturi ştiinţifice”.

Citeşte şi: Coronavirus Marea Britanie: Numărul cazurilor a crescut cu aproape 41% într-o săptămână. Situaţia se agravează în Europa