Boris Johnson, premierul Marii Britanii,va fi investigat de Parlament pentru presupuse declaraţii false despre petrecerile din timpul pandemiei la care a luat parte

Parlamentul britanic a declanşat joi o anchetă împotriva premierului Boris Johnson, acuzat că a indus în eroare legislativul prin reacţiile sale iniţiale la informaţii conform cărora a încălcat măsurile de combatere a epidemiei de coronavirus.

21 apr. 2022, 23:57
Boris Johnson, premierul Marii Britanii,va fi investigat de Parlament pentru presupuse declaraţii false despre petrecerile din timpul pandemiei la care a luat parte

Parlamentarii au aprobat o moţiune prin care se cerea instituirea unei comisii care să stabilească dacă Boris Johnson se face vinovat de ultraj la adresa Camerei Comunelor, prin declaraţiile în care nega că el şi personalul său au participat la petreceri în reşedinţa din Downing Street, în timpul carantinei.

Având în vedere că poliţia i-a aplicat ulterior premierului o amendă pentru nerespectarea restricţiilor, declaraţiile sale ar putea fi considerate false.

Moţiunea a fost adoptată fără voturi împotrivă, după ce guvernul de la Londra a renunţat la încercarea de a amâna o decizie privind ancheta parlamentară, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Ambasada Rusiei la Bucureşti are o viziune halucinantă asupra atrocităţilor din Ucraina: „Este cea mai politicoasă operaţiune militară specială”

„Cred că premierul a pierdut deja încrederea publicului deoarece a încălcat propriile reguli anti-COVID. Şi cred că a pierdut şi încrederea parlamentarilor din propriul partid”, a afirmat joi seară liderul Partidului Laburist (centru-stânga, opoziţie), Keir Starmer.

Boris Johnson, aflat în vizită în India, a declarat, potrivit postului Sky News: „Nu vreau ca această situaţie să dureze la nesfârşit. Dar nu am absolut nimic de ascuns”.

Unul dintre membrii importanţi ai Partidului Conservator (centru-dreapta), deputatul Steve Baker, l-a acuzat pe Boris Johnson de încălcarea „literei şi spiritului legii”, potrivit agenţiei Reuters. „Premierul ar fi trebuit să plece de mult timp. Trebuie să ştie că acum iese la iveală adevărul”, a subliniat Steve Baker, care până acum a fost un susţinător constant al lui Boris Johnson.

Citeşte şi: Mark Zuckerberg a primit interdicţie în Rusia. Cine se mai află pe „lista neagră”