Boris Johnson s-a vaccinat cu prima doză a vaccinului AstraZeneca: „E cel mai bun lucru pe care îl puteți face”

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, s-a vaccinat anti-Covid cu prima doză a serului AstraZeneca.

19 mart. 2021, 22:21
Boris Johnson s-a vaccinat cu prima doză a vaccinului AstraZeneca: „E cel mai bun lucru pe care îl puteți face”

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, s-a vaccinat anti-Covid cu prima doză a serului AstraZeneca.

Prim-ministrul din UK, în vârstă de 56 de ani, a primit prima doză la Spitalul Sf. Thomas din Londra, unde a fost tratat la Terpie Intensivă, în aprilie anul trecut, după ce a fost infectat cu coronavirus.

După ce a fost vaccinat, Johnson s-a alăturat unui număr de mai mult de 26 de milioane de oameni dn Marea Brtanie care au primit prima doză.

„Nu am simțit absolut nimic, a fost foarte bine, foarte rapid. Nu aș putea să-l recomand cu mai multă ardoare. Toată lumea, când primiți notificarea pentru a merge la vaccin, vă rog să mergeți și să îl faceți. Este cel mai bun lucru pentru dvs, cel mai bun lucru pentru familia dvs și pentru toți ceilalți. Nu mă ascultați pe mine, ascultați-i pe oamenii de știință, ascultați ce are de spus Agenția Europeană a Medicamentului. Riscul este COVID, vaccinul e un lucru minunat pe care îl puteți face”, a declarat premierul Marii Britanii, potrivit SkyNews.

Și premierul Franţei a primit prima doză de vaccin anti-COVID produs de AstraZeneca

Premierul Franței, Jean Castex,

a primit vineri prima doză de vacin AstraZeneca împotriva noului coronavirus (COVID-19). Şeful Guvernului francez a fost vaccinat la spitalul militar Begin din Saint-Mande, din apropiere de Paris.

Premierul Franţei a primit prima doză de vaccin anti-COVID, la doar două ore după ce Înalta autoritate pentru sănătate (HAS) din Franţa a dat undă verde reluării „fără întârziere” a vaccinării cu AstraZeneca.

Jean Castex a explicat că s-a vaccinat cu serul AstraZeneca pentru a-i linişti pe francezi, după scurta suspendare a acestui vaccin.

„Nu am simţit nimic, deşi sunt puţin cam sensibil la durere”, a afirmat premierul Jean Castex (55 de ani), conform agenţiei AFP, citate de Agerpres.

La rândul său, Angela Merkel a spus că este pregătită să primească vaccinul de la AstraZeneca, în ciuda suspendării timp de câteva zile din cauza unor rare şi grave coagulări de sânge la persoanele vaccinate, fără legătură cu serul.

„Da, mă voi vaccina cu seruld e la AstraZeneca”, a indicat ea într-o conferinţă de presă. „Mi-ar plăcea să-mi aştept rândul, dar o voi face”, a insistat cancelarul Germaniei.

De asemenea, și premierul Italiei a spus că se va vaccina cu AstraZeneca.

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca

România a anunțat în această seară reluarea vaccinării cu lotul de vaccin carantinat produs de AstraZeneca. În urma ședinței de astăzi, la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia anulării măsurii de maximă precauție care a presupus carantinarea lotului de vaccin ABV2856, produs de compania farmaceutică Oxford/AstraZeneca.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Încurajăm monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât și de profesioniștii din Sănătate, au transmis specialiștii.

Ieri s-a luat o decizie de către Agenția Europeană de Medicamente cu privire la vaccinul produs de AstraZeneca.

Vaccinul Covid-19 AstraZeneca/Oxford este unul sigur și eficient, s-a transmis în timpul unei conferințe de presă de la sediul EMA din Amsterdam.

Ţările care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca fără să ţină cont de avizul EMA. „Avem nevoie să înţelegem lucrurile mai bine”

Totuși, Finlanda, Danemarca, Suedia şi Norvegia au decis să întrerupă administrarea vaccinului produs de AstraZeneca ca măsură de precauţie. Autorităţile finlandeze au luat această decizie după au fost raportate două cazuri de tromboză cerebrală. În schimb, experţii suedezi, danezi şi norvegieni au precizat că au nevoie de timp suplimentar pentru a decide dacă vor relua folosirea acestui ser pe care Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) îl consideră ca fiind „sigur şi eficient”.