Botoş, despre cazul Hayssam:Mă bucur că instituţiile şi-au făcut datoria şi se reintră în legalitate

Publicat: Vineri, 19 Iulie 2013 10:45 // Actualizat: Vineri, 19 Iulie 2013 10:45 // Sursa: RTV.net

Fostul procuror general al României Ilie Botoş, care a părăsit funcţia după plecarea din România a lui Omar Hayssam, a declarat, vineri, comentând aducerea în ţară a acestuia, că se bucură că instituţiile statului şi-au făcut datoria şi că se reintră în legalitate.

"Mă bucur că instituţiile statului şi-au făcut datoria şi că se reintră în legalitate. Alt comentariu nu am de făcut", a spus Ilie Botoş pentru Mediafax.

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, precizând ulterior că acesta se află în arestul Poliţiei, fiind predat poliţiştilor la ora 6.40.

"Omar Hayssam se află în custodia Poliţiei Române. Acesta a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Române pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său", se arată, de asemenea, într-un comunicat de presă al IGPR.

CITEŞTE ŞI: Omar Hayssam şi dosarul de terorism privind RĂPIREA JURNALIŞTILOR ROMÂNI în Irak

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răţiţi la Bagdad.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor de servicii de informaţii române, dar şi a procurorului general al României de la acel moment, Ilie Botoş.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006.

În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti, cazul acestuia constituind o premieră în România.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam "este bine-merci" şi nu mai are cancer. Preşedintele preciza că partea română ştie unde se află acesta, pentru că este subiect de discuţie cu partea siriană. "Ştim precis şi unde este, şi e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoşi ai patriei", spunea atunci Băsescu.

Pe de altă parte, Omar Hayssam a fost condamnat, la 29 iunie 2010, de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă.

În 30 octombrie 2012 a fost emis pe numele acestuia, de către Curtea de Apel Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea prin care a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism.

La 23 noiembrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 16 ani închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
09 aug 20:01
...vineri, comentând aducerea în ţară a acestuia, că se bucură că instituţiile statului şi-au făcut datoria şi că Citește mai departe… Citeste mai departe ...
19 iul 12:00
...vineri, comentând aducerea în ţară a acestuia, că se bucură că instituţiile statului şi-au făcut datoria şi că Citește mai departe…

...
19 iul 11:54
...pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Sursa : RTV.NET ...
1
EUR
4.8582
RON
18 Sep
noapte 14 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H