„Braţ Covid”, efectul advers rar apărut după administrarea vaccinului Moderna. Ce spun medicii

"Braţ Covid", efectul advers rar apărut după administrarea vaccinului Moderna. Unii pacienţi care au primit prima doză de vaccin Moderna spun că le-a apărut o erupţie pe braţ, de la şapte până la zece zile după imunizare.

05 feb. 2021, 12:25
„Braţ Covid”, efectul advers rar apărut după administrarea vaccinului Moderna. Ce spun medicii
"Braţ Covid", efectul advers rar apărut după administrarea vaccinului Moderna

„Braţ Covid”, efectul advers rar apărut după administrarea vaccinului Moderna. Această reacţie se manifestă prin mâncărimi, iritaţii ale pielii, uneori însoţite de roşeaţă sau urticarie.

Medicii spun că acest efect advers este un răspuns inofensiv din partea sistemului imunitar. „Vrem să-i liniștim pe oameni şi să le spunem că acesta este un fenomen cunoscut. A avea o pată roșie mare pe braț timp de câteva zile s-ar putea să nu fie distractiv, dar realitatea este că nu trebuie să intrați în panică și nu sunt motive pentru care să vă faceți şi a doua doză de vaccin.”, a declarat pentru SUA TODAY, dr. Esther Freeman, director în dermatologie globală la Spitalul General din Massachusetts.

Citeşte şi: A treia tranşă de vaccin de la Moderna soseşte vineri în România

Freeman spune că termenul oficial folosit de dermatologi și alergologi pentru a descrie efectul advers este „hipersensibilitate cutanată întârziată”.

Hipersensibilitatea înseamnă o reacție nedorită produsă de sistemul imunitar și întârziată, deoarece, de obicei, apare la câteva zile după administrarea vaccinului. Erupția este, de obicei, roșie și umflată și uneori dureroasă la atingere și apare întotdeauna pe brațul în care a fost administrat vaccinul.

Astfel de reacții au apărut și la persoanele care s-au vaccinat împotriva tetanosului, împotriva varicelei, dar şi împotriva rujeolei, oreionului sau rubeolei, scrie Daily Mail.

„Braţ Covid”, efectul advers rar apărut după administrarea vaccinului Moderna

„Braţ Covid”, efectul advers rar

De precizat este faptul că „brațul COVID” a apărut doar la persoanele care au primit vaccinul împotriva COIVD-19 de la Moderna şi nu Pfizer, fiind raportat în studiile lor clinice.

Cu toate acestea, Freeman încurajează oamenii să se vaccineze cu oricare este disponibil: „Nu înseamnă că ar trebui să fie Pfizer în loc de Moderna. Nu este diferenţă mare„,

Freeman este în prezent investigator principal, care examinează rapoartele despre reacțiile adverse la vaccinurile COVID-19 din întreaga lume. Până în prezent, doar 14 cazuri au fost raportate în registrul global, dar ea crede că sunt mai multe cazuri, însă nu au fost raportate.

Amelia Brown, fostă asistentă medicală certificată în Visalia, California, este una dintre persoanele care a raportat o reacţie adversă. Ea a spus că a avut „brațul COVID” la câteva zile după ce a primit prima doză de vaccin Moderna, pe 11 ianuarie. „Braţul era doar roșu și avea urticarie, puteai simţi umflăturile la atingere”, a spus ea.

În decurs de 24 de ore, erupția cutanată se agravase. „A crescut umflătura peste noapte. Braţul a fost fierbinte la atingere, dureros, chiar dacă am purtat haină în ziua aceea, presiunea ei a fost dureroasă”, a spus Brown pentru FOX 26.