Brâul Maicii Domnului va fi adus în pelerinaj, în perioada 4-7 decembrie, la biserica Sfântul Gheorghe-Nou

Brâul Maicii Domnului, care se află, în prezent, la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia, va fi adus în pelerinaj, în perioada 4-7 decembrie, la Biserica Sfântul Gheorghe-Nou. Potrivit tradiției, Cinstitul Brâu a fost țesut de însăși Maica Domnului din fire de cămilă, și după adormire, în momentul înălțării ei la ceruri, l-a dăruit Sfântului Apostol Toma.
Alina Costache
22 nov. 2022, 13:16
Brâul Maicii Domnului va fi adus în pelerinaj, în perioada 4-7 decembrie, la biserica Sfântul Gheorghe-Nou

Brâul Maicii Domnului ajunge în Bucureşti cu ocazia prăznuirii hramului de iarnă al Bisericii Sfântul Gheorghe-Nou, sărbătorit de Sfântul Nicolae, potrivit Agerpres.

Surpriză duhovnicească deosebită pentru credincioşii din Bucureşti şi pentru pelerinii din întreaga ţară! Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, de la mănăstirea Kato Xenia, Episcopia de Volos din Grecia, va fi adus în pelerinaj la biserica Sfântul Gheorghe-Nou din Bucureşti, în perioada 4-7 Decembrie 2022!„, potrivit unui comunicat de pe pagina de Facebook a Bisericii Sfântul Gheorghe-Nou.

Brâul Maicii Domnului va fi adus în pelerinaj, în perioada 4-7 decembrie, la biserica Sfântul Gheorghe-Nou

Primirea sfântului odor va avea loc duminică, 4 decembrie, la ora 9,00, acesta urmând a biserică alături de mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, până pe data de 7 decembrie, ora 22,00, potrivit Agerpres.

Potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost ţesut din fire de cămilă de însăşi Fecioara Maria, informează Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.

Conform Sinaxarului zilei de 31 august, cinstitul Brâu a fost mutat din Ierusalim în cetatea Constantinopolului în timpul anilor de domnie ai împăratului Arcadie (395-408), fiul lui Teodosie cel Mare. Cu gândul de a proteja capitala imperiului şi pe locuitorii acesteia, împăratul l-a aşezat într-un sipet pe care l-a numit „racla sfântă”. De atunci, racla n-a mai fost deschisă decât pe vremea împăratului bizantin Leon cel Înţelept (886-912), cu scopul de a o vindeca pe împărăteasa Zoe, care era chinuită de un duh necurat.

În semn de recunoştinţă, împărăteasa Zoe a brodat Brâul cu fir de aur. În a doua jumătate a sec. al XII-lea, Brâul a fost împărţit în fragmente, care au fost dăruite mai multor biserici.

În veacul al XII-lea, sub împăratul Manuil I Comnenul (1143-1180) s-a stabilit oficial sărbătoarea punerii în raclă a cinstitului Brâu al Maicii Domnului pe 31 august. În vechime, Sfântul Brâu se sărbătorea odată cu Așezarea Veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, pe 2 iulie.

După cucerirea Constantinopolului de către cruciați, în timpul celei de-a patra cruciade, în 1204, unele bucăți au fost furate de cetele de barbari și mutate în Apus. Din fericire, nu s-au pierdut toate. În urma cruciadei, două bucăţi din Cinstitul Brâu a ajuns în Franţa şi astăzi se păstrează în biserica Le Puy-Notre-Dame.

Minuni săvârşite de Sfântul Brâu

De-a lungul vremii, Cinstitul Brâu și-a căpătat renumele pentru nenumărate vindecări ale oamenilor grav bolnavi, în special de cancer. A ajutat multe femei să devină mame, după ce au purtat în jurul taliei panglici cu care s-a atins racla în care se păstreaza Brâul Maicii Domnului. Și azi, pelerinii care ajung la Mânăstirea Vatoped primesc din partea călugarilor câte o panglică atinsă de racla sfântă.

De asemenea, se spune că brâul a ajutat la încetarea mai multor epidemii: în 1813, Brâul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus în Ţara Românească pentru îndepărtarea ciumei,  în 1871 sultanul turc sub a cărui protecţie se găsea Muntele Athos după căderea Constantinopolului, a dus Brâul în ţara sa pentru îndepărtarea holerei;, iar în 1894 acesta a fost dus la Kios, pentru a înlătura epidemia care lovise plantaţiile de lămâi şi portocali.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri