Brazii de Crăciun, mai săraci în acest an. Preţurile la ornamentele de iarnă au explodat faţă de anii trecuţi

Brazii de Crăciun vor avea de suferit anul acesta. Vor fi mai săraci fiindcă ornamentele de sărbători importate din China se vor scumpi. Oamenii vor fi nevoiți să scoată din buzunar chiar și cu 40% mai mulți bani.

02 nov. 2021, 09:47
Brazii de Crăciun, mai săraci în acest an. Preţurile la ornamentele de iarnă au explodat faţă de anii trecuţi

Brazii de Crăciun vor fi mai săraci în acest an. Vor fi mai săraci fiindcă ornamentele de sărbători importate din China se vor scumpi. Oamenii vor fi nevoiți să scoată din buzunar chiar și cu 40% mai mulți bani.

Economia se confruntă cu o criză ce va avea efecte inclusiv asupra ornamentelor pentru bradul de iarnă. Scumpirile apar din cauza materiei prime, dar și problemelor ce țin de transport. Containerele pentru transportul mărfurilor sunt mai greu de găsit, iar costurile sunt mai mari decât înainte de pandemie. Din cauza crizei de containere maritime, transporturile de mărfuri din China au întârzieri de până la 70 de zile.

Mulți vânzători de ornamente din țara noastră și-au luat deja măsuri de precauție și au pus la vânzare accesoriile pentru brazi la preţuri mult mai mari decât până acum. Un set de globuri a ajuns să coste de la 30 de lei, cât era anul trecut, la aproximativ 45 de lei. Şi preţurile pentru instalaţiile de iluminat au crescut.

Managerul unui magazin din ţară a spus că în acest an a dat comandă de marfă la producători din China încă din luna ianuarie, în timp ce anul trecut a comandat în iunie.

„Am decis să facem comanda din ianuarie din cauza transporturilor de marfă care au fost foarte scumpe, care au ajuns de la 1.500 de dolari, până în 17.000 de dolari”, a spus el pentru ŞtirileProtv.

Un alt furnizor a spus că a comandat mai puţină marfă anul acesta fiindcă primăriile cu care avea contrate nu au mai cerut decoraţiuni.

„Ne-am luat și alte măsuri de precauție, nemaiaducând marfa pe care o aduceam în anii precedenți: 3, 4, 5 containere, am adus 2 containere deoarece și anul trecut am rămas cu ceva marfă pe stoc. În primul rând, aveam contracte cu primării, cu cazinouri, cu diferite firme”, a explicat Maria Constantin, reprezentantul unei firme de decorațiuni.

Preţurile au crescut şi la producătorii români. Aceştia au anunţat scumpiri cu 20%.