Brazilia: Parlamentul a votat pentru punerea sub acuzare a preşedintelui ţării, bănuit de manipularea banilor publici

Camera Inferioară a Parlamentului brazilian a votat pentru începerea urmăririi penale a preşedintelui ţării, Dilma Rousseff, acuzată că ar fi manipulat conturile guvernului.

18 apr. 2016, 06:31
Brazilia: Parlamentul a votat pentru punerea sub acuzare a preşedintelui ţării, bănuit de manipularea banilor publici

Moţiunea împotriva preşedintelui brazilian Dilma Rousseff va fi trimisă Camerei Superioare a Parlamentului brazilian. Moţiunea a fost votată de majoritatea de două treimi cerută şi va ajunge în Senat.

Dacă va trece şi de Senat, unde are şanse mari să întrunească voturile necesare, atunci preşedintele brazilian vafi suspendat şi  va putea fi trimis în judecată pentru manipulare de fonduri publice.

Dilma Rousseff a negat acuzaţiile care i s-au adus, afirmând că este vorba despre o tentativă de lovitură de stat.

Opozanţii lui Rousseff şi-au asigurat 367 de voturi în Camera Inferioară, depăşind pragul de 342 cerut pentru trimiterea moţiunii în Camera Superioară – Senatul.

În apărarea preşedintelui brazilian a sărit Afonso Florence, de la Partidul Muncitorilor, care le-a cerut parlamentarilor să dea dovadă de o „conştiinţă democratică” şi i-a atacat pe oponenţii ei care sunt acuzaţi la rândul lor de fapte de corupţie.

Parlamentarul Antonio Imbassah, din opoziţie (Partidul PSDB) i-a îndemnat pe parlamentari să „aleagă ţara pe care o vrea poporul de acum înainte”, spunând că Brazilia are nevoie de „reconstrucţie morală” în primul rând.

Dacă Senatul va aproba punerea sub acuzare, Rousseff va fi trimisă în judecată de către Camera Superioară şi va fi înlăturată definitiv de la conducerea ţării, dacă se va face vinovată de fapte de corupţie.