Brazilienii au ieşit în stradă după ce Lula da Silva a fost învestit în funcţia de şef de cabinet al preşedintelui

Fostul lider brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, cercetat pentru corupţie, a fost învestit joi în funcţia de şef de cabinet al actualului preşedinte Dilma Rousseff, fapt ce a stârnit furia brazilienilor, care au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta nemulţumirea.

18 mart. 2016, 08:26
Brazilienii au ieşit în stradă după ce Lula da Silva a fost învestit în funcţia de şef de cabinet al preşedintelui

Manifestaţiile din Brazilia nu au fost unele paşnice. Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestarii care s-au bătut cu susţinătorii de stânga ai lui Lula.

Între timp, Lula a depus jurământul şi a fost învestit în funcţie.

Anterior, un judecător federal brazilian a emis o ordonanţă pentru a bloca învestirea lui Lula, acuzat de spălare de bani într-un mega scandal de corupţie.

În contextul existenţei unei ameninţări la adresa exercitării libere a puterii judiciare, acord ordinul preşedinţial pentru a suspenda nominalizarea lui Inacio Lula da Silva”, şi-a argumentat judecătorul decizia.

În condiţiile în care economia Braziliei se confruntă cu cea mai gravă recesiune din ultimele decenii, tot mai mulţi alegători sunt furioşi pe Dilma  Rousseff, cu atât mai mult cu cât o anchetă de corupţie la compania petrolieră naţională Petrobras a scos la iveală că apropiaţi ai acesteia au fost implicaţi în dare şi luare de mită.

Judecătorul însărcinat cu dosarul în care este vizat Lula a dat publicităţii miercuri discuţii telefonice interceptate între fostul şi actualul preşedinte.

Observ că în unele convorbiri au discutat despre o încercare de a influenţa sau a obţine asistenţă din partea procurorilor sau instanţelor în favoarea fostului preşedinte”, a explicat judecătorul Sergio Moro.

Anchetatorii brazilieni îi acuză pe Lula da Silva şi pe soţia acestuia, Marisa Leticia Lula da Silva, că au evitat să declarea Fiscului o vilă luxoasă cu trei etaje de pe plaja Guaruja, care este înregistrată pe numele firmei de construcţie OAS. Drumul banilor duce mai departe spre gigantul petrolier Petrobras, care apare în acelaşi mega-dosar de corupţie cu firma de construcţii OAS.

Lula, care a condus Brazilia între 2003 şi 2010, a negat în repetate rânduri că ar fi proprietarul vilei luxoase de pe plaja Guaruja.