Donald Trump este primul preşedinte american pus sub acuzare de două ori

Camera Reprezentanţilor a Congresului din SUA a votat miercuri punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, pentru "incitare la insurecţie", cu 234 voturi "pentru" şi 197 "împotrivă".

13 ian. 2021, 23:35
Donald Trump este primul preşedinte american pus sub acuzare de două ori

Donald Trump a devenit miercuri primul preşedinte american din istorie, după ce majoritatea democrată din Camera Reprezentanţilor, dar şi 10 membri ai Partidului Republican, au votat „pentru”, anunţă CNN.

Decizia finală referitoare la condamnarea şi demiterea lui Trump aparține acum Senatului, însă este puțin probabil ca votul să aibă loc în zilele care i-au mai rămas lui Donald Trump la Casa Albă. Potrivit unor informații vehiculate în presa americană, liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, nu este de acord să convoace o sesiune a Senatului în regim de urgență. Astfel, mai mult ca sigur, Senatul nu se va reuni înainte de data de 19 ianuarie, adică în ajunul învestirii oficiale a lui Joe Biden ca președinte.

Procedura are loc în două etape.

În primul rând, Camera Reprezentanţilor votează, cu majoritate simplă (435 de membri) , articole de punere sub acuzare care detaliază acuzaţiile împotriva preşedintelui. Rezoluţia care a fost dezbătută miercuri a inclus o singură acuzaţie – „incitare la insurecţie” – şi a fost motivată de discursurile aprinse făcute de Donald Trump înainte de asaltul susţinătorilor săi la Capitoliu pe 6 ianuarie.

Apoi, depinde de Senat să organizeze procesul celui acuzat. La finalul dezbaterilor, cei 100 de senatori (50 democraţi şi 50 republicani) votează. Este nevoie de o majoritate de două treimi pentru a-l condamna, caz în care destituirea este automată şi fără apel. În caz contrar, preşedintele este achitat.

Procesul său nu va începe înainte de 19 ianuarie, cel mai devreme, adică ultima zi a mandatului său, au declarat miercuri oficiali aleşi republicani, presaţi de democraţi să accelereze data.

Constituţia nu specifică modul de operare după ce acuzatul şi-a încheiat mandatul.

Donald Trump este pus sub acuzare a doua oară, intrând în istorie

În decembrie 2019, Donald Trump a fost deja pus sub acuzare în Camera Reprezentanţilor pentru „abuz de putere” şi „împiedicarea bunei funcţionări a Congresului”.

El a fost acuzat că a cerut Ucrainei să-l ancheteze pe fiul rivalului său democrat, Joe Biden, în schimbul deblocării unui ajutor militar crucial pentru această ţară aflată în război.

Senatul, cu majoritate republicană, l-a achitat pe 5 februarie 2020 după două săptămâni de proces.

Trei procese prezidenţiale au avut loc în istoria americană, dar toate s-au încheiat cu o achitare.

Democratul Andrew Johnson a fost pus sub acuzare în 1868 în urma demiterii unuia dintre miniştrii săi.

În 1998, preşedintele democrat Bill Clinton a fost trimis în judecată pentru „mărturie mincinoasă” în legătură cu aventura sa cu Monica Lewinsky, stagiară la Casa Albă.

Republicanul Richard Nixon, în 1974, a preferat să demisioneze pentru a evita anumite acuzări de către Congres din cauza scandalului Watergate.

Citeşte şi: A murit unul dintre marii bogați ai lumii. A renunțat la școală la 14 ani, dar îi plăcea să spună că a urmat cursurile „școlii vieții”